latinica  ћирилица
22/01/2021 |  14:00 ⇒ 14:09 | Autor: SRNA

Dodik će učestvovati na Samitu inicijative Kine i 17 evropskih zemalja

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Sarajevu sa kineskim ambasadorom Јi Pingom o Samitu inicijative Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji će biti održan u video formatu 9. februara, a čiji će domaćin biti predsjednik Kine Si Đinping.
Milorad Dodik i ambasador Đi Pingom - Foto: SRNA
Milorad Dodik i ambasador Đi PingomFoto: SRNA

- Predsjedavajući Dodik izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će učestvovati na ovom samitu, istakavši da BiH, posebno Republika Srpska želi da više bude uključena u projekat "Pojas i put", te da će to biti osnova njegovog pristupa na ovom videoskupu. Raduje nas da u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ima dosta kineskih projekata i da ćemo tu plodnu ekonomsku saradnju nastaviti - saopšteno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Osim ekonomske saradnje, sagovornici su pozitivno ocijenili i saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, posebno istakavši značaj Konfucijevog institut u Banjaluci, te uvođenje kineskog jezika kao drugog stranog jezika koji se izučava u deset osnovnih škola u Republici Srpskoj i razmjenu studenata iz BiH sa Kinom.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH zamolio je ambasadora Kine da pomogne, koliko je to moguće, da BiH što prije dobije kinesku vakcinu protiv kovida 19.

Ambasador Ping je obećao da će učiniti sve da Kina pomogne BiH u borbi protiv pandemije dostavljanjem kineskih vakcina, navodi se u saopštenju.

Dodik je izrazio zahvalnost na podršci koju mu je, za vrijeme njegovog boravka u bolnici nakon što mu je potvrđena infekcija virusom korona, uputio predsjednik Narodne Republike Kine Si Đinping sa željom za brzi oporavak.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio da mu je ta prijateljska podrška mnogo značila.