latinica  ћирилица
22/01/2021 |  16:03 ⇒ 20:00 | Autor: SRNA

Dodik-Kalabuhov: Neophodno zatvoriti OHR

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova, a potom su se u razgovoru saglasili da je neophodno zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika da bi se domaćim vlastima i političarima omogućilo da preuzmu potpunu odgovornost odlučivanja.
Igor Kalabuhov i Milorad Dodik - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Igor Kalabuhov i Milorad DodikFoto: www.predsjednistvobih.ba

Tokom razgovora Dodik i novoimenovani ruski ambasador ukazali su na neophodnost dosljednog poštivanja Dejtonskog sporazuma.

Oni su pozdravili dobre i stabilne političke odnose i bilateralnu saradnju dvije zemlje.

Tokom susreta je istaknuto da nema otvorenih pitanja i izražena je nada da će se bilateralna saradnja nastaviti razvijati na obostranu korist. Posebno je naglašeno da ima prostora za unapređenje ekonomske, kulturne i obrazovne saradnje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH

Dodik je informisao Kalabuhova o unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH, a bilo je riječi i o problemu ilegalnih migranata u BiH.

Foto: predsjednistvobih.ba

Kalabuhov je istakao da Rusija dosljedno zagovara suverenitet i teritorijalni integritet BiH, garantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao i ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH.

On je rekao i da Rusija smatra BiH važnim političkim, trgovinskim i ekonomskim partnerom i dodao da dvije zemlje ujedinjuju zajednička istorija, kulturna i duhovna bliskost.

Tokom susreta pomenuta je i nedavna posjeta BiH ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koja svjedoči dobrim bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Dodik je zamolio ambasadora Kalabuhova da prenese iskrene i srdačne pozdrave predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

On je izrazio nadu da će dosadašnja izuzetno dobra saradnja biti nastavljena i tokom mandata novoimenovanog ambasadora Kalabuhova, kojem je poželio uspjeh u radu.