latinica  ћирилица
22/01/2021 |  17:28 ⇒ 17:31 | Autor: SRNA

Predsjedništvo BiH: Opredijeljeni za punopravno članstvo u EU

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović prenijeli su ambasadorima zemalja članica EU opredjeljenje za punopravno članstvo u EU i provođenje reformi u procesu evropskih integracija, te u realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.
Predsjedništvo BiH (Foto: BIRN BiH) -
Predsjedništvo BiH (Foto: BIRN BiH)

Ambasadori EU si pozdravili vidan napredak u ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja EK uz izražene potrebe koordinacije nadležnih institucija sa svih nivoa vlasti u BiH u daljem provođenju prioriteta.

Razgovarajući o pitanju migracija i pojačanim migracijskim pritiskom s kojim se suočava BiH, izražena je potreba da se urade dodatni napori kako bi se riješio humanitarni aspekt krize, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Svi nadležni nivoi vlasti u BiH su pozvani na saradnju i koordinaciju u rješavanju teške humanitarne situacije i uz nastavak podrške i pomoći od EU i međunarodnih organizacija radi se na obezbjeđenju boljih uslova za prihvat migranata.

Pored šefa Delegacije EU u BiH Јohana Satlera, sastanku su prisustvovali ambasadori i predstavnici zemalja članica EU u BiH - Austrije, Češke, Španije, Mađarske, Holandije, Belgije, Bugarske, Francuske, Poljske, Njemačke, Slovenije, Italije, Švedske, Slovačke, Hrvatske i Rumunije, te novi komandant misije EUFOR-a u BiH.