latinica  ћирилица
22/01/2021 |  18:49 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Čampara na suđenju Mahmedagiću (VIDEO)

Nedopustivo je da Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH rukovodi neko kome je poništena diploma i ko koristi agenciju u stranačke i lične svrhe, istakao je ministar unutrašnjih poslova Federacije Aljoša Čampara u Sudu BiH, na ročištu protiv direktora OBA Osmana Mehmedagića i rukovodioca odjeljenja ove agencije Muhameda Pekića.
Suđenje Osmanu Mehmedagiću Osmici - Foto: Screenshot
Suđenje Osmanu Mehmedagiću OsmiciFoto: Screenshot

Tužilaštvo BiH tereti ih da su zloupotrijebili službeni položaj, ovlašćenja i resurse OBA, da bi došli do fotografija i informacija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv Osmice.

Čampara je, kao svjedok Tužilaštva BiH u predmetu u kojem se Mehmedagiću sudi za zloupotrebu položaja, ukazivao na bliske veze optuženog sa rukovodstvom SDA. To je ponovio i novinarima.

- OBA je prešla u ruke pojedinaca koji se bave progonom neistomišljenika -  istakao je, između ostalog, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljošlja Čampara.

Čampara je rekao da je anonimnu prijavu protiv Mehemdagića, koja je stigla na adresu federalnog MUP-a, proslijedio Federalnoj upravi policije na postupanje.

O prijavi ga je upoznala savjetnica Mirela Bubalo, čijim disreditovanjem se, prema Čamparinim riječima, željelo doći do njega, jer je javno govorio o aferama SDA, zloupotrebama direktora OBA i jer se mislilo da je on podnio prijavu.

- Mogu reći da mi je drago da se više nikada neće dešavati da neko nezakonito zalupotrebljava svoju poziciju, izuzima snimke, dijeli. Nikada medij portal istraga.ba nije napisao demantij, iako je moja savjetnica dobila dvije odluke Savjeta za štampu - dodaje Čampara.

Mirela Bubalo svjedočila je o, kako kaže, javnom linču i prijetnjama, kojima je bila izložena nakon objavljivanja snimka u medijima gdje se tvrdilo da je ona predala prijavu u pošti.

- Ono što nas je najviše zgrozilo jeste da je moj suprug ostao bez posla preko noći. Bio je uposlenik Uprave za indirektno oporezivanje, državni službenik, to je nezapamćen slučaj u državnoj služb. Nekoliko dana nakon što sam ja podnijela krivičnu prijavu dobio je rješenje o poništenju rješenja Agencije za državnu službu, a naknadno će se saznati da je drugooptuženi Muhamed Pekić stupio direktno u kontakt sa gospodinom Obralijom i sa gospodinom Muminovićem iz UIO i da su radili sinhronizovano - pojasnila je Bundalo.

Na ročištu, 29. januara, kao svjedok Tužilaštva trebalo bi da bude saslušan pripadnik Federalne uprave policije Elvir Hubijer i izneseni materijalni dokazi Tužilaštva.