latinica  ћирилица
22/01/2021 |  19:20 ⇒ 23/01/2021 | 08:58 | Autor: RTRS

U Srpskoj neće biti kampova za migrante (VIDEO)

BiH je opredijeljena za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, potvrdili su članovi Predsjedništva BiH ambasadorima zemalja članica Unije. Uočen je napredak u realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Problem ostaje migrantska kriza.
Lipa - migranti - Foto: RTRS
Lipa - migrantiFoto: RTRS

Migrantska kriza bila je glavna tema članova Predsjedništva i ambasadora zemalja Evropske unije. Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik poručio je da u Srpskoj neće biti kampova.

- Republika Srpska nikakve kampove neće otvarati i ne treba očekivati takvu odluku Republike Srpske i ono što mi mislimo je da migranti i dolaze da ostanu u BiH ne da se domognu EU - rekao je Dodik.

Ambasadorima je poručeno da u BiH ne vraćaju migrante, koji su ušli na teritoriju Evropske unije. Dodik je rekao da se u kampu Lipa popravljaju uslovi za njihov boravak. Svi članovi Predsjedništva saglasni su da BiH nije odgovorna za novac koji je Međunarodna organizacija za migracije ovdje potrošila. IOM mora da poštuje ugovor za smještaj migranata u Biri u Bihaću, a lokalne vlasti ne dozvoljavaju boravak migranta.

- Јer BiH je dobila samo tri miliona, a stalno se pominjem nekih 87 miliona evra. Oni moraju da nastave jer su potpisali i plaćaju 20 hiljada evra za smještaj migranata. Bira više ne može da bude centar za smještaj migranata - smatra Dodik.

Dodik je rekao da u okviru 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, prenos nadležnosti ne može da bude na dnevnom redu.

- Oni koji govore o tome da će se ovlastiti nivo BiH da odlučuje o nadležnostima nižeg nivoa kada niži nivo nešto ne uradi. Svima jasno da u BiH ne postoji spremnost da više ijedna nadležnost bude prenesena na nivo BiH - istakao je Dodik.

Poručio je da je visoki predstavnik u BiH nepotreban, a imenovanje novog nepoželjno.

- Protivim se dolasku visokog predstavnika i nemam namjeru da sa njim sarađujem - poručio je Dodik.

I prilikom predaje akreditivnnog pisma novoimenovanog ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova predsjedavajućem Predsjedništva Miloradu Dodiku razgovarano je o OHR-u. Poručeno je da je Kancelariju visokog predstavnika neophodno zatvoriti.