latinica  ћирилица
22/01/2021 |  20:10 | Autor: SRNA

Đokić: Pogrešna odluka sekretarijata energetske zajednice BiH

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da Federacija BiH nije pokazala odgovornost, pa su uslijedile sankcije Evropske energetske zajednice BiH.
Petar Đokić (foto: socijalisti.ba) -
Petar Đokić (foto: socijalisti.ba)

Đokić smatra da je odluka Evropske energetske zajednice o sankcijama BiH pogrešna, jer njen sekretarijat nije iskoristio svoj uticaj da neusaglašena pitanja riješi na drugi način.

On je naveo da su se na posljednjoj konferenciji u Neumu 2019. godine, gdje su bili premijeri Srpske i FBiH, obavezali i potpisali zajednički akt i izrazili spremnost da zakon o prenosa tržišta električne energije i pitanje gasa u BiH dobije podršku Republike Srpske, koju je i dobio.

- Smatrali smo da smo time završili posao, te je takav zakon mogao da ide u parlamentarnu proceduru, odnosno da bude predložen preko Savjeta ministara. To se nije desilo zato što federalna strana nije željela takav usaglašen prednacrt zakona da podrži - rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, federalna strana je tražila da se pitanje gasa u BiH reguliše posebnim zakonom, a ne kroz ovaj što bi bilo izvan Ustava.

- To je ključni razlog. Federacija BiH je u tom smislu odstupila od dogovora i obaveza koje je imala i nije pokazala tu vrstu odgovornosti prema energetskoj zajednici - rekao je Đokić.

On smatra uvredljivim ako se u obrazloženju odluke kaže da su bili neki posebni interesi, koje je imala Srpska, pa nije dopuštala da se donese odluka o kvalitetu tečnih goriva na način da bi u tom slučaju bili povrijeđeni interesi proizvođača tečnih energeneta iz Srpske, kao što je Rafinerija nafte u Brodu.

- Ona već dvije godine ne radi i ne može se na nju niko pozivati da smo mi štitili njene interese - rekao je Đokić.

Đokić je naveo da je Republika Srpska u prethodnom periodu bila veoma dosljedna i uporna da se izvrše obaveze iz trećeg energetskog paketa.