latinica  ћирилица
22/01/2021 |  20:17 | Autor: SRNA

Radeta: Političke odluke CIK-a

Centralna izborna komisija BiH donosi političke odluke kao što je o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici i zato je neophodno da bude usvojen novi izborni zakon u BiH, smatra član Republičke izborne komisije Aleksandar Radeta.
Aleksandar Radeta - Foto: SRNA
Aleksandar RadetaFoto: SRNA

- Odluka o izborima u Doboju i Srebrenici je potpuno očekivana, jer su odluke CIK-a političke, kao i izbor određenog broja članova ove komisije, ali i način raspisivanja i odgađanja izbora, te nezakonito donošenje odluka koje su se odnosile na žalbe i apelacije - naveo je Radeta.

On je napomenuo da nije isključeno da posljednja odluka CIK-a bude uvod u slične stvari na opštima izborima 2022. godine.

- Ako ne bude izmijenjen Izborni zakon BiH i onemogućene manipulacije ne očekujem ništa dobro - rekao je Radeta za Alternativnu televiziju.

On je istakao da je za njega posebno nepojmljivo poništavanje izbora u Srebrenici, jer su navodi CIK-a BiH o nepravilnostima mogli biti pronađeni u svakoj lokalnoj zajednici.

- Od početka je bilo očigledno u kom smjeru ide situacija u Doboju i Srebrenici. Protesti posmatrača u izbornom danu su bili organizovani što dovoljno govori o svemu - dodao je Radeta.

Radeta smatra da je bilo elemenata za poništenje izbora na određenim mjestima, ali nikako u obimu koji je prikazao CIK BiH, kao i da u zakonu nema utemeljenja za tu odluku.

- Zato moramo sačiniti novi izborni zakon kojim će biti omogućeno da ljudi glasaju onako kako žele, a ne da se manipulacijama vrši određen pritisak. Kada je riječ o Srebrenici jasno je da je i u prethodnom periodu izbor načelnika i odbornika bio manipulsan glasovima iz inostranstva gdje se glasalo po nekim klubovima na način da su skupljane lične karte -kaže Radeta.

Prema njegovim riječima, sve ovo je počelo oduzimanjem nadležnosti Republičke izborne komisije, odnosno kada je lokalne i opšte izbore visoki predstavnik oduzeo od enititeta i dao CIK-u BiH.