latinica  ћирилица
22/01/2021 |  20:36 | Autor: SRNA

Crna Gora: Za prvi kvartal 250.000 doza vakcina protiv virusa korona

Vlada Crne Gore dogovorila je ili je u finalnoj fazi dogovora za nabavku 250.000 doza vakcina protiv virusa korona za prvi kvartal ove godine, a prve doze se očekuju početkom februara, rekla je ministar zdravlja Јelena Borovinić Bojović.
Proizvodnja vakcina - Foto: Screenshot/YouTube
Proizvodnja vakcinaFoto: Screenshot/YouTube

Bojovićeva je precizirala da građani imaju mogućnost da biraju između Fajzer/"Biontekove", kineske Sinofarm" i ruske Sputnjik vakcine.

Ona je navela da su u finalnim pregovorima sa Fajzerom i da uskoro slijedi potpisivanje, te da je planirana nabavka 50.000 doza vakcina, a 12.000 je prva količina koja bi trebalo da stigne.

Bojovićeva je navela da je ugovor sa Rusima potpisan i njime je zatraženo 50.000 vakcina, te se očekuje veoma brzo da vakcine stignu u Crnu Goru.

- Za kinesku vakcinu smo u završnoj fazi, očekujemo potpisivanje finalnog ugovora. Traženo je 150.000 doza vakcina, od čega je dosta veliki procenat, obećano da će biti donacija - pojasnila je Bojovićeva.

Prema njenim riječima, prvo će biti vakcinisani štićenici staračkih domova, odnosno osoblje koje radi sa njima, zatim osobe starije dobi od 80, 75, 70, približavajući se prema 65, kao i zdravstveni radnici.