latinica  ћирилица
23/01/2021 |  08:09 ⇒ 08:41 | Autor: sputniknews.com

Suđenje o opozivu Trampa počinje od 8. februara

Suđenje o opozivu bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa počeće u američkom Senatu u nedjelji koja počinje 8. februara, saopštio je lider većine u Senatu Čak Šumer.
Donald Tramp (REUTERS/Carlos Barria) - Foto: REUTERS
Donald Tramp (REUTERS/Carlos Barria)Foto: REUTERS

Prethodno je objavljeno da će američki Predstavnički dom u ponedjeljak dostaviti Senatu prijedlog za opoziv Trampa, optužujući ga za podsticanje na pobunu.

Šumer je rekao da će time započeti sudski proces koji bi mogao da mu "zatvori vrata" za ponovno kandidovanje na predsjedničkim izborima.

Lider republikanaca u Senatu, Mič Mekonel prethodno je predložio da se početak suđenja za opoziv Trampu pomjeri za nedjelju dana ili više, kako bi Tramp imao vremena da pripremi odbranu.

Demokrate iz Predstavničkog doma, koje su prošle sedmice glasale za opoziv Trampa nakon što je optužen za podsticanje nereda na Kapitolu 6. januara, nagovijestile su da žele brzo suđenje dok predsjednik Džo Bajden započinje svoj mandat, rekavši da je to neophodno da bi zemlja i Kongres krenuli dalje, prenio je Tanjug američke medije.

Međutim, Mekonel je svojim republikanskim kolegama u četvrtak rekao da će kratko odlaganje dati Trampu vremena da se pripremi i sastavi svoj pravni tim, što bi osiguralo pravedan postupak.