latinica  ћирилица
23/01/2021 |  08:53 ⇒ 08:54 | Autor: SRNA

Vlažni kolovozi u Hercegovini i donjem Podrinju

Zbog kiše se u Hercegovini i donjem Podrinju vozi po mokrim i klizavim kolovozima, a u ostalim dijelovima Republike Srpske nije bilo padavina i kolovozi su suvi i mjestimično vlažni, dok se na putevima u većem dijelu Federacije BiH saobraća po vlažnom ili mokrom kolovozu, uz mjestmično registrovane jače udare vjetra.
Mokri kolovozi - Foto: ilustracija
Mokri kolovoziFoto: ilustracija

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske vozačima jutros skreću pažnju na povremeno jake udare vjetra, kao i na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, te podsjećaju da je zimska oprema zakonski obavezna.

Svi putevi na kojima se izvode radovi propisno su obilježeni privremeno postavljenom saobraćajnom signalizacijom koja reguliše saobraćaj i čije poštovanje je obavezno.

Saobraćaj je obustavljen na regionalnom putu R-I 1105 Mrakovica-Podgradci-Gradiška.

Na dijelu regionalnog puta R-459, Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom. AMS preporučuje svim učesnicima u saobraćaju da za kretanje koriste alternativne pravce.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu MI-101 Klašnice-Laktaši /stara oznaka M-16/ u Laktašima, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznim putem kroz Laktaše.

Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja /osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova/. Sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto put. Iz pravca Gradiške: petlja Aleksandrovac; iz pravca Banjaluke vozila kod hotela "Ćubić" preusmjeravaju se na auto-put; iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši. /Radovi su planirani do 19. aprila/.

AMS Srpske preporučuje vozačima koji putuju ili trebaju putovati kroz Laktaše da koriste auto-put "Deveti januar" i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Zbog izvođenja radova u tunelu Brčigovo na magistralnom putu M-I 114 /stara oznaka M5/, dionica Sastavci-Ustiprača, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. Iz AMS vozače mole da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju /u trajanju od 90 dana, počevši od 24. oktobra 2020/.

Na relacijama puteva međuentitetska linija Stanić Rijeka - Doboj - međuentitetska linija Karuše /7. januar - 25. januar/, međuentitetska linija Hrgovi - Donji Blaževac - Lončari - međuentitetska linija Lepnica /29. decembra 2020. - 29. januar 2021./ i međuentitetska linija Banj Brdo - granični prelaz Rača /15. januar - 31. januar/ kretaće se prevoz vangabaritnog tereta.

Vozačima se skreće pažnja da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

U toku su radovi i na izgradnji MHE, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu M-I 108, dionica Kotor Varoš - Obodnik.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu R-413 Kotor Varoš -Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima u vremenskom intervalu od 7.00 do 17.00 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu R-476a Ukrina-Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na rekonstrukciji puta i drugog mosta, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu R-476 Ukrina - Gornja Vijaka.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično. Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici (opština Novi Grad/, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Zabranjuje se saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na magistralnom putu MI-101 dionica Klašnice 2 - Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nakon destrukcija nastalih mehaničim udarima predmetni nadožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja. Ovo rješenje je na snazi od 24. decembra 2020. godine i važi do sticanja uslova za bezbjedno i nesmetano odvijanje saobraćaja.

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare - Priboj - Banj Brdo.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini - granica BiH/Crna Gora /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U informativnoj službi AMS Srpske, u upotrebi je već duže vrijeme poseban broj "vozačke solidarnosti" - 066/823-000 - na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS Srpske o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu.

Iz ovo saveza pozivaju vozače da obavijeste AMS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja "vozačke solidarnosti", 066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj 1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu u Republici Srpskoj može se dobiti i na mobilni telefon 066/823-000 ili putem internet stranice.

Zbog magle vidljivost je smanjena na području Makljena /Prozor - Gornji Vakuf/Uskoplje/, kao i na putu Bosanski Petrovac - Oštrelj - Drvar. Savjetuje se opreznija vožnja i napominje da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Јasen /Prozor-Јablanica/. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona /sa izuzetkom autobusa/ usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Tomislavgrad - Kupres - Bugojno i Mostar - Sarajevo - Busovača - Novi Travnik - Bugojno.

Zbog aktuelnih radova AMS izdvajaju i puteve Stupari - Živinice, Drvar - Bosansko Grahovo, Gromiljak - Blažuj i Šuica - Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

BiH je otvorila granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan PCR test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.