latinica  ћирилица
23/01/2021 |  10:54 ⇒ 11:50 | Autor: RTRS

U Beogradu još samo jedan jorgandžija ručno radi ovaj posao (VIDEO)

U zimskim danima važno je da imamo topao i kvalitetan jorgan, koji će nam omogućiti dobro spavanje i odmor. Mnogima je najprijatnije pod onim starim, koje su nasljedili od roditelja ili baka.
Predrag Јanković - Foto: RTRS
Predrag ЈankovićFoto: RTRS

Nekada su ih izrađivale jorgandžije, a danas u Beogradu još samo jedan jorgandžija ručno radi ovaj posao.

Prije nekoliko decenija u Beogradu su postojale brojne jorgandžijske radnje, ali u naše vrijeme ostalo ih je svega tri. Međutim, samo Predrag Јanković danas ručno obavlja svoj posao, nastavljajući tradiciju koju je naučio od svog djeda.

- Sa ovim poslom i ovim zanatom sam počeo da se bavim nekih 2000. godine, došao sam u Beograd da studiram, deda mi je bio jorgandžija poznati u gradu, ja sam malo-pomalo – išao na fakultet, pomagao dedi u radnji i sam po sebi počeo sam da učim sve više i više. Јa mahom radim preradu starih jorgana i dušeka, radim sa prirodnim materijalima – vuna, pamuk i perje. Kod mene dođe recimo stari, pohaban jorgan koji traje 35-40 godina, 50, čak je bilo i slučajeva koji su preko 80-90 godina, ja ih lijepo rasparam, prečešljam, nov materijal i sašijem novi jorgan koji će da traje isto kao i stari – višedecenijska stvar - priča Јanković.

Za ovaj posao potrebni su vještina i strpljenje, ali, kao što je poznato – bez alata nema zanata.

- Јedini sam u Beogradu koji ručno šije jorgane, moj alat, što se tiče mog posla, to je mala iglica, to vam je otprilike od tri centimetra i naprstak mi je glavni alat. S njim radim, s njime šijem...To mi je alat za šivenje jorgana, imam još šila koja koristim za dotjerivanje i šivenje dušeka, i igle za pulaisanje - pojašnjava Јanković.

Za jedan jorgan Predragu je potreban cijeli dan, ponekad i više, a podjednako je teško preraditi stari ili napraviti novi jorgan.

Kao ni za većinu starih zanata, ni za jorgandžijski nema interesovanja mladih, pa prijeti opasnost da utone u zaborav. Da li će se pod nekim novim jorganima od drugačijih materijala podjednako slatko sanjati kao i pod onima kojima su nas zašuškavale majke i bake – znaće generacije koje dolaze.

Opširnije pogledajte u videu: