latinica  ћирилица
23/01/2021 |  11:23 ⇒ 11:24 | Autor: SRNA

Linta: Providno licemjerje Zorana Milanovića

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je kao providno licemjerje odluku predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da ne prisustvuje obilježavanju 28 godina od zločinačke vojno-policijske akcije "Maslenica 93" zbog isticanja ustaškog pozdrava "Za dom spremni!".
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

- Milanović bezuspješno pokušava da pošalje poruku kako je Hrvatska, ne samo formalno, već i u praksi antifašistička država iako brojne činjenice pokazuju da je stvarni temelj Hrvatske ustaštvo i da je nasljednica NDH - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Linta ističe da je ustaški pozdrav "Za dom spremni!" odavno legalizovan u Hrvatskoj i da se koristi od dolaska "ustaškog režima Franje Tuđmana na vlast 1990. godine i danas".

On podsjeća da je ovaj pozdrav prva ozakonila Vlada Ivice Račana 2001. godine, kada je Ministarstvo uprave donijelo odluku da je statut "Udruge bojovnika HOS-a" sa pozdravom "Za dom spremni!" u skladu sa zakonom o udruženjima, što je postalo temelj za odobravanje kasnijih takvih zahtjeva.

- Vlada Zorana Milanovića /od kraja 2011. do početka 2016. godine/ nije ukinula ovu odluku - ukazao je Linta.

Ministarstvo uprave Hrvatske je 2017. godine, kako podsjeća Linta, donijelo zaključak da se mogu i dalje registrovati ili preregistrovati udruženja koja u svom grbu i statutu imaju ustaški pozdrav "Za dom spremni!".

Linta navodi da tabla sa natpisom "Za dom spremni!" koja je skoro godinu dana bila u Јasenovcu nije uništena već je u jesen 2017. godine samo premještena na spomen-obilježje kod Novske i ima zaštitu policije.

On podsjeća da je Savjet za suočavanje sa prošlošću Vlade Hrvatske 2018. godine rekao da se ovaj ustaški pozdrav može koristiti u određenim prilikama, a Visoki prekršajni sud u Zagrebu dvije godine kasnije presudio da "Za dom spremni!" na početku Tompsonove pjesme "Bojna Čavoglave" nije prekršaj.

Linta napominje da su ovaj ustaški pozdrav koristili hrvatski vojnici iz gotovo svih paravojnih formacija i jedinica Hrvatske vojske tokom rata devedesetih godina i ističe da aktuelni predsjednik Hrvatske Milanović to veoma dobro zna.

- Upotreba ustaškog pozdrava `Za dom spremni` jeste zločin iz mržnje, a u Hrvatskoj više nije ni prekršaj protiv javnog reda i mira - zaključio je Linta.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović napustio je juče "proslavu" akcije hrvatske vojske i policije "Maslenica", u kojoj je na području pod zaštitom UN u januaru 1993. godine ubijeno 348 Srba, među kojima 35 žena i troje djece.

Milanović je obrazložio da proslavu napušta pošto je doznao da, prema protokolu, na obilježavanju učestvuju i dvije osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja "Za dom spremni!".

Portparol Milanovićevog kabineta izjavio je da je učešće napustio i načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Robert Hranj.