latinica  ћирилица
23/01/2021 |  12:54 ⇒ 13:18 | Autor: SRNA

Pretresen kamp Blažuj, 17 lica biće protjerano iz BiH

Policija Kantona Sarajevo i pripadnici Službe za poslove sa strancima jutros su izvršili pretres migrantskog kampa u Blažuju i pronašli 17 bezjednosno interesantnih osoba koje će biti protjerane iz BiH.
Blažuj - migrantski kamp - Foto: RTRS
Blažuj - migrantski kampFoto: RTRS

U sklopu operativne akcije kodnog naziva "Blažuj" od 5.30 do 9.00 časova 340 policijskih službenika i 13 pripadnika Službe za poslove sa strancima pretresli su određene objekte u kampu u Blažuju i bezbjednosno interesantna lica, saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Prilikom pretresa objekata koje koriste migranti zatečeno je oko 3.000 migranata, koji su pretreseni s ciljem traženja bezbjednosno interesantnih lica i predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Pronađeno je 17 lica za koje postoje podaci da su počinioci krivičnih djela u BiH i zemljama u okruženju, i oni su predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Ova lica prebačena su u imigracioni centar nakon čega će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, te izrečena mjera protjerivanja u zemlje porijekla.

U blizini pretresenih objekata pronađeni su odbačeni predmeti pogodni za nanošenje tjelesnih povreda - drvene i metalne poluge, odvijači, makaze, skalpeli, kuhinjski noževi, ističe se u saopštenju.

Planske aktivnosti sprovedene su po naredbi Opštinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva.

Tokom sukoba u mitrantskom kampu u Blažuju prije nekoliko dana pričinjena je velika materijalna šteta na vozilima kantonalne Uprave policije i automobilima koje koriste Međunarodna organizacija za migracije i agencije za bezbjednost.