latinica  ћирилица
23/01/2021 |  14:32 ⇒ 14:33 | Autor: SRNA

Hag odbio Veseljijev zahtjev za privremeno puštanje na slobodu

Sudija Suda za zločine OVK Nikolas Giju odbio je zahtjev odbrane nekadašnjeg lidera albanske terorističke organizacije OVK Kadrija Veseljija za privremeno puštanje na slobodu.
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Europol) -
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Europol)

Sudija je uvažio argumente odbrane da Veselji neće pokušati da izbjegne pravdu ukoliko bude pušten na privremenu slobodu, ali je obrazložio da ti argumenti ne uklanjaju u potpunosti opasnost od bjekstva, prenosi portal "Kosovo onlajn".

Giju je istakao i da smatra da postoji rizik od toga da bi, ukoliko bi bio pušten, Veselji mogao da pokuša da opstruiše pravdu i zastraši svjedoke.

Glavni tužilac Džek Smit, koji se protivio puštanju Veseljija iz pritvora, ranije je naveo zašto treba odbiti zahtjev Veseljijevog advokata Bena Emersona, uz konstataciju da mu za počinjena djela prijeti kazna doživotnog zatvora.

Tužilaštvo zato smatra da Veselji treba da ostane u pritvoru.

- Veselji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući ubistva i mučenje. Za zločine iz optužnice postoji mogućnost izricanja doživotnog zatvora. Postoji stalni rizik od njegovog bjekstva, koji će se i povećati kada Veselji i njegovi zastupnici saznaju sve dokaze koje imamo protiv njega - navedeno je u saopštenju tužilaštva.