latinica  ћирилица
23/01/2021 |  14:50 ⇒ 14:55 | Autor: SRNA

Sahranjen pukovnik u penziji Veljko Petrušić

Pukovnik Vojske Republike Srpske u penziji Veljko Petrušić sahranjen je danas na Gradskom groblju Bare na Palama.
Veljko Petrušić - Foto: nezavisne novine
Veljko PetrušićFoto: nezavisne novine

Pukovnik Petrušić rođen je 1937. godine u Crnoj Gori, opština Šavnik.

Tokom ratnih dejstava obavljao je dužnost zamjenika komandanta za pozadinu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Kćerka pokojnog Petrušića, Vesna Stakić, rekla je da je porodici teško, ali da se moraju boriti i krenuti dalje, te da je njen otac mnogo poštovan čovjek.

Ona kaže da joj je otac rođen u Crnoj Gori, ali je cijeli svoj radni vijek kao oficir Јugoslovenske narodne armije proveo u Sedmoj armijskoj oblasti, te pokrivao BiH i Hrvatsku.

- Godine 1992. kada je počeo ratni sukob u BiH mogao je da ode u Crnu Goru, ali je ipak ostao uz narod. Ratni vijek proveo je na prostoru BiH i bio na službi od Јahorine preko Sarajeva, Zenice, Tuzle - navodi Stakićeva.

U ime Boračke organizacije opštine Pale, Đorđe Rističević je istakao da je Petrušić bio odan svom zavičaju u Crnoj Gori, te imao mogućnost da po izbijanju ratnih sukoba u BiH sa porodicom ode.

- Naprotiv, on ostaje uz srpski narod u BiH da dijeli istu sudbinu i bori se za Republiku Srpsku. Tim postupkom svrstao se u red ljudi najvećih moralnih vrijednosti - rekao je Rističević.

Rističević naglašava da u sudbnosnim vremenima, pukovnik Petrušić bez kalukisanja i kolebanja manifestuje visok moral i vojničku čast, ostajući vjeran vojsci i državi kojima je služio i ne pomišljajući da ih izda i pogazi vojničku zakletvu.

Petrušić je sa porodicom odlučno donio odluku da ostane na Palama i ovim prostorima gdje je proveo značajan dio životnog vijeka.

Iza Petrušića ostali su supruga Sretenka, kćerke Vesna i Valerija i unuk Sergej.