latinica  ћирилица
23/01/2021 |  14:51 ⇒ 14:52 | Autor: SRNA

Košarac: Izetbegovićeva izjava svjedoči o konačnim ciljevima bošnjačke politike

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac upozorio je da izjava Bakira Izetbegovića da su "Srbi loš narod", osim što je rasistička i profašistička, sasvim jasno svjedoči o tome šta su konačni ciljevi bošnjačke politike i zašto su za bošnjački politički vrh ovakve zajedničke institucije, u kojima se pitaju i predstavnici druga dva konstitutivna naroda, neprihvatljive i neodržive.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

- Izetbegović se ovom izjavom u potpunosti razotkrio kao sljedbenik 'Islamske deklaracije' svoga oca u kojoj se odbacuje svaka mogućnost mirne koegzistencije između muslimana i onih koji to nisu. Osim toga, objasnio nam je šta za njega znači koncept kvazigrađanske države pod bošnjačkom dominacijom i kako bi izgledala BiH i njene zajedničke institucije u kojima bi se odlučivalo po principu 'jedan čovjek, jedan glas' - rekao je Košarac za Srnu.

On je dodao da ga posebno brine što na ovakve izjave ćute zvaničnici međunarodne zajednice.

- Ćutanje je, nažalost, znak odobravanja. Pitam sve ambasadore zapadnih zemalja, posebno SAD i Evropske unije, da li ovo znači da su i za njih prihvatljivi samo oni Srbi koji odbacuju svoj nacionalni identitet, svoju vjeru, istoriju, jezik i kulturu i koji su protiv postojanja Republike Srpske. Nadam se da im je jasno da, poslije ovakve Izetbegovićeve izjave, ogromna većina Srba nikada neće pristati na bilo kakve promjene kojima se Republici Srpskoj otimaju njene dejtonske nadležnosti, niti će pristati da se odreknu mehanizama entitetskog i nacionalnog veta u zajedničkim institucijama - poručio je Košarac.

Košarac, koji je i visoki funkcioner SNSD-a, kaže da jedva čeka da čuje šta o ovoj Izetbegovićevoj izjavi misli Željko Komšić, kao i brojni drugi "kvazigrađanski orijentisani političari u Sarajevu koji podržavaju SDA i politiku te stranke".

- Posebno bih volio da čujem odgovor Mirka Šarovića i Branislava Borenovića na pitanje zašto su za Bakira Izetbegovića očigledno prihvatljiviji oni Srbi koji glasaju za njih, a ne za Milorada Dodika. U odgovoru na to pitanje krije se sva tragedija politike SDS-a i PDP-a, ako politika te dvije stranke uopšte i postoji - zaključio je Košarac.