latinica  ћирилица
23/01/2021 |  19:06 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Kozarskoj Dubici neophodna pomoć - prioritet kontejneri (VIDEO)

U Kozarskoj Dubici deset domaćinstava više nema gdje da živi, nakon što su im kuće srušene ili teško oštećene u zemljotresu.
Dubica - posljedica zemljotresa - Foto: RTRS
Dubica - posljedica zemljotresaFoto: RTRS

Šteta je prijavljena na više od 650 objekata, a procjenjuje se na oko milion maraka. Opštinske vlasti apeluju za pomoć, a prioritet su kontejneri.

Kuća četvrtočlane porodice Radojičić iz Babinca praktično je srušena. Prinuđeni su da žive u jedinoj preostaloj uslovnoj prostoriji, jer ne mogu da napuste domaćinstvo, pošto im je poljoprivreda jedini izvor prihoda.

Radojičići nemaju sredstava da sami obnove kuću i uzdaju se u pomoć dobrih ljudi.

- Ovih dana isto je tlo podrhtavalo ali mi budemo u kući. U jednoj samo prostoriji, koju smo ojačali. Po noći spavamo kod komšija. Kad tlo zadrhti, mi izlijećemo van, bojimo se, jer to sve sipa, urušava se i dalje - priča Anđa Radojičić.

U selu Slabinja takođe brojni veoma oštećeni objekti.

Slađana Bajalica iz Slabinje prinuđena je da napusti stan, jer je objekat u kojem se on nalazi predviđen za rušenje. Trenutno živi kod tetke.

- U jednom stanu ne živi niko već dugo vrmena, nije obnavljan, nije ništa, i zidovi su oštećeni skroz i vuče ove druge. Krov je otišao, nema, sve puca, propada - kaže Slađana.

U opštini Kozarska Dubica kažu da se na početku nije činilo da je zemljotres uzrokovao veliku štetu.

Međutim, nakon što je komisija obišla skoro 80 odsto prijavljenih objekata, procjenjuju da će iznositi oko milion maraka.

Poručuju da se sa tim ne mogu sami izboriti. Do sada je pomoć stigla samo od Vlade Srpske. “

- Nekako smo u ovome samom procesu zaobiđeni od drugih institucija. Pozivam i Savjet ministara i Vladu Federacije BiH i Vladu Srpske i Vladu Srbije i Distrikt Brčko i sve druge institucije koje mogu pomoći da uplate jedan dio pomoći za opštinu Kozarska Dubica. Ili, ako ne to, ako se radi o nekim drugim institucijama, da uplate direktno našim građanima. Mi imamo spiskove i znamo koji su ljudi najugroženiji - ističe Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

Dubičani koji su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom smješteni su kod rodbine, komšija, u opštinskom alternativnom smještaju i u hotelu, koji plaća opštinska uprava.

Nadležni kažu da je potrebno osam kontejnera za privremeni smještaj.

U ovu opštini do sada nije došao nijedan kontejner.