latinica  ћирилица
23/01/2021 |  20:38 ⇒ 21:23 | Autor: SRNA

Đokić: Izetbegović podstiče mržnju

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da je lider SDA Bakir Izetbegović opet, kao mnogo puta do sada, uvrijedio srpski narod i pokazao da nije opredijeljen za mir, stabilnost i suživot, već da podstiče mržnju i netoleranciju između Srba i Bošnjaka.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

Osudivši izjavu Izetbegovića koji je rekao da nije siguran u tačnost izreke da "nema loših naroda, već samo loših rukovodstava" insinuirajući da su Srbi loš narod, Đokić je naglasio da su kategorizacije i izjave ovog tipa veoma destruktivne i štetne za sve narode koji žive u BiH, te da nedvosmisleno podsjećaju na ideje zbog kojih su živote izgubili milioni ljudi.

- Insinuiranje da je neki narod loš vraća nas idejama za koje smo vjerovali da su prevaziđene i da smo se sa njima obračunali još u Drugom svjetskom ratu. Ovakvim djelovanjem narušavaju se antifašističke tekovine ove zemlje koje ponosno njegujemo i baštinimo - rekao je Đokić.

On je dodao da nijedan funkcioner ne smije sebi dozvoliti uvrede i kvalifikacije bilo kojeg naroda i popularizovati prevaziđene ideologije na tragu neonacizma, saopšteno je iz SP-a.

- Dok su takvi ljudi u politici, bojim se da za nas neće biti pravog napretka. Nastavak zagovaranja politike njegovog oca koji je zagovarao rat na ovim prostorma, vraća nas decenijama unazad i unosi nemir među građane. Protiv takvih pojava moramo se boriti i krajnje je vrijeme da se sa njima obračunamo i pokažemo im da im nije mjesto u politici - rekao je Đokić.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da su Srbi loš narod. Nedavno je i ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uporedila srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa Adolfom Hitlerom, a Srbe sa nacistima.