latinica  ћирилица
24/01/2021 |  11:29 ⇒ 13:45 | Autor: SRNA

Kalinić: Uzaludna Bakirova nada, na njegovu žalost narod glasa za Dodika i SNSD

Savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragan Kalinić izjavio je za Srnu da je Bakir Izetbegović posljednom izjavom da su "Srbi loš narod", jer su se poveli za politikom Milorada Dodika i SNSD zapravo, zadao autogol SDA i, naravno, osramotio bošnjački narod.
Dragan Kalinić - Foto: RTRS
Dragan KalinićFoto: RTRS

Kalinić je konstatovao da Izetbegović bez sumnje pokušava da prekroji izbornu volju srpskog naroda u BiH koji je sa najvećim brojem glasova izabrao Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH.

On je ocijenio da "Izetbegović gaji ludu nadu da bi to moglo da se desi uz pomoć inostranog faktora, jer su se međunarodne okolnosti u međuvremenu promijenile".

- Upitajmo se na šta bi to ličilo da Srbi osporavaju legalni i legitimni izbor Šefika DŽaferovića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH koji ima itekakvu hipoteku ratne prošlosti i da kažu - 'Bošnjaci su pogriješili jer su glasali za SDA'. Mi Srbi nikada ne bismo rekli da su oni loš narod zbog njihovog izbora. Nasuprot tome, Hrvati s pravom zbog nakaradnog Izbornog zakona osporavaju legitimitet Željka Komšića jer on ne predstavlja izbornu volju Hrvata u BiH -  rekao je Kalinić.

On je ocijenio da je realnost ovih prostora, pa i BiH da će još mnogo vode proteći Miljackom i Bosnom dok se ono što se naziva kolektivni identitet - nacija, učini manje važnim od individualnog identiteta - građanina.

- Sve dok se odnosi između entiteta i tri naroda u BiH ne vrate na poziciju izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma neće postojati realna perspektiva da se u ovoj zemlji rješavaju nagomilani problemi, prije svega, ekonomski - naveo je Kalinić.

Prema njegovim riječima, nakon svih događanja proteklih decenija jasno je da nema zaobilaznog puta, niti nekakve prečice kojom bi se došlo do onoga što kolokvijalno nazivaju građanskom državom.

- Uzaludna je Bakirova nada da će 'osvijestiti zabluđene Srbe', a ukoliko nastavi sa takvom politikom u još veću zamku će uvući i svoj narod i dijelove međunarodne zajednice koji bi mogli povjerovati u njegovu priču. Na liniji takve 'postdeklaracijske' politike Bakir dijeli Srbe na 'meke' i 'tvrde' -janičare i nacionaliste. Ono sto su bili Bogić Bogićević i slični danas se očekuje da budu Mirko Šarović i Branislav Borenović. Na Bakirovu žalost, narod to brzo prepoznaje, pa je umjesto njih birao Dodika i njegovu politiku. Šta ćeš, Bakire? Srbi su nepopravljiv narod, ali drugi narod sve i da hoćeš više nemaš - poručio je Kalinić.

Kalinić je ukazao da iz Izetbegovićevog posljednjeg istupa ne bi smjelo da promaknem niti da se zanemari da on bez vilo kakvog uvijanja otvoreno kaže da se "u BiH moraju uvažavati interesi većinskog naroda".

- To bi zaista moglo potencijalno gurnuti BiH u ambis tragičnih nesporazuma.
Zbog toga ovakvo Izetbegovićevo mišljenje ne bi smjelo proći ni kao stav, a pogotovo ne kao praksa. Ili ćemo preko legalnih i legitimnih predstavnika naroda biti izjednačeni u pravima i slobodama na svim nivoima ili će temelji dejtonske BiH biti dobro uzdrmani. O tome bi trebalo da vode računa i domaći i inostrani politički autoriteti unutar i izvan ove zemlje - upozorio je Kalinić.