latinica  ћирилица
24/01/2021 |  16:51 ⇒ 16:51 | Autor: SRNA

DŽonson razgovarao sa Bajdenom o trgovinskom sporazumu

Britanski premijer Boris DŽonson rekao je američkom predsjedniku DŽozefu Bajdenu da sa nestrpljenjem želi postizanje trgovinskog sporazuma između Londona i Vašingtona.

U saopštenju iz Dauning strita navodi se da je inicijativa za novi dogovor došla u telefonskom razgovoru između dvojice lidera tokom kojeg je bilo riječi o globalnom odgovoru na pandemiju virusa korona, o objavi Bajdenove administracije o povratku SAD u klimatski sporazum iz Pariza i u Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Portparol Bijele kuće DŽen Psaki rekla je krajem sedmice da administracija nema vremenski okvir za postizanje novog trgovinskog dogovora jer je Bajdenova pažnja, uglavnom usmjerena na to da se pod kontrolu stavi pandemija virusa korona.

Bajdenov kandidat za ministra finansija DŽenet Јelen, takođe je sugerisala početkom sedmice da predsjednik SAD nije nestrpljiv za postizanje novog trgovinskog sporazuma.

U saopštenju iz kancelarije britanskog premijera ističe se da su Bajden i DŽonson razgovarali o "benefitima potencijalnog trgovinskog sporazuma između dvije zemlje i da je on ponovio svoju namjeru da riješu postojeća sporna pitanja što je prije moguće".

Bijela kuća je saopštila da su dvojica lidera govorila o borbi protiv klimatskih promjena, suzbijanju kovida 19 i osiguranju globalne zdravstvene sigurnosti, te o zajedničkim prioritetima u spoljnoj politici.

DŽonson je treći lider sa kojim je Bajden razgovarao od kraja sedmice. Američki predsjednik prethodno je razgovarao sa kanadskim premijerom Žastinom Trudoom i meksičkim predsjednikom Andersom Manuelom Lopez Obradorom.