latinica  ћирилица
24/01/2021 |  17:28 ⇒ 17:28 | Autor: SRNA

Perović: Đukanović neumoran u produbljivanju podjela

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović izjavio je danas da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović neumoran u pravljenju i produbljivanju podjela.
Gojko Perović (foto: istokrs.com) -
Gojko Perović (foto: istokrs.com)

- Nije razumio građane države čiji je predsjednik, kao što ne razumije sopstvenu crnogorsku istoriju - rekao je Perović za Srnu.

On je ocijenio da anticrkveni tonovi koji su se danas mogli čuti sa Kongresa Đukanovićevog DPS-a zbunjuju ljude, svađaju braću i nanose društvenu štetu.

Perović je naveo da je Srpska pravoslavna crkva, iako ima nacionalni predznak, crkva svih vjernika bez obzira na njihovu naciju.

- Tako je i Crna Gora država svih njenih građana, bez obzira na njihov identitet - rekao je Perović.

On je poručio da SPC ima jasan i nedvosmislen kontinuitet sa crkvom iz Kraljevine Crne Gore, koja je bila i svetosavska i vidovdanska i koja je čuvala jasnu orijentaciju ka obnovi jedinstva sa Pećkom patrijaršijom, koje se i desilo i koje su podržali svi njeni sveštenici, vladike i monasi.

Perović je istakao da Crkvu ne zanimaju identitetske podjele, jer je ona otvorena za sve ljude dobre volje.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović optužio je danas Srbiju da "ugrožava suverenitet svojih susjeda po istom receptu iz devedesetih", a Srpsku pravoslavnu crkvu nazvao je "najopakijim instrumentom velikosrpskog nacionalizma".