latinica  ћирилица
24/01/2021 |  19:02 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Branka Bakšić Mitić u misiji nesebične pomoći ugroženima u Glini (VIDEO)

Teško vrijeme iznjedri heroje! Nakon zemljotresa u Hrvatskoj, brojni građani, volonteri, članovi raznih organizacija pokazali su humanost, pružajući nesebičnu pomoć ugroženima, često rizikujući i sopstveni život.
Branka Bašić Mitrić - Foto: RTRS
Branka Bašić MitrićFoto: RTRS

Tako je u regionu posebnu pažnju izazvao angažman zamjenice gradonačelnika Gline iz reda srpskog naroda, Branke Bakšić Mitić.

Od prvog dana je na terenu i daje nemjerljiv doprinos nastojanju da svaki grrađanin, koji je ostao bez krova nad glavom, bude zbrinut.

- To je čovjek da ga nema u ovom kraju. Јa takvog još nisam upoznala. Otkako mi je sin umro, Branka je desna ruka za moju kuću - priča Stana Bjelajac iz Majske Poljane.

Upitate li nekog iz Gline i okoline za Branku Bakšić Mitić, odgovor će uglavnom biti ovakav.

Nakon zemljotresa u kojem su izgubili domove, Branka je među prvima priskočila u pomoć. Katastrofa je zatekla u Majskim Poljanama, gdje je svjedočila užasnim scenama.

- Јa sam bila s majkom kojoj je sin nažalost bio pod ruševinama, i tri i po sata sam s njom čekala da ga izvade van. Јedan sin se uspio izvući i izaći iz kuće, i mislim da su to stvari koje neću do kraja svog života zaboraviti - priča Branka.

Sve to dalo joj je dodatnu snagu da istraje u naporima da svaki stanovnik Gline koji je ostao bez krova nad glavom dobije stambeni kontejner.

Tri sedmice je na terenu. Obilazi porušena sela, uvijek je dostupna i stiže svuda.

- Јa samo hoću da im pomognem i da se što prije usele u svoje kuće i da se što prije završi ova havarija koja nas je zadesila. Ovo područje Banije ništa nije zaobišlo. Ni ratovi, ni potresi - dodaje Branka.

Iako je njen humanitarni rad došao do izražaja nakon zemljotresa, Branka Bakšić Mitić stanovnicima Gline pomaže već tri godine. Obilazi stare, nemoćne i siromašne, i pruža im prijeko potrebnu podršku i pomoć, ali i "čašicu razgovora" što je često i najvažnije.

- U te tri godine je non - stop obilazila moju djecu, šta god im je treba ona je kupila, mada su djeca ko djeca, imaju posebne želje. Branka je njima to sve uspjela nabaviti, bez ijedne kune - nastavlja priču Stana Bjelajac.

U Glini je zovu i "žena koja donosi svjetlo", jer se godinama bori da povratnici iz okolnih sela napokon dobiju strujne priključke.

- Svi koji su prije rata imali struju ne bi je smjeli ponovo plaćati. Јa sam prije dvije godine postala zamjenica gradonačelnika i kad sam obišla cijeli teren, oko 10 porodica nije imalo struju - kaže Branka.

ahvaljujući njenoj inicijativi "Ljudi za ljude", stanovnicima glinskih sela podijeljeno je više od 80 peći i ostalih potrepština.

Za humanitarni rad, Branka Bakšić Mitić nagrađena je priznanjem "Ponos Hrvatske".