latinica  ћирилица
24/01/2021 |  19:03 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Intenzivni radovi na izgradnji bolnice u Doboju (VIDEO)

Izgradnja nove bolnice odvija se predviđenom dinamikom i do sredine godine trebalo bi da bude završena cijela konstrukcija zgrade. Uporedo sa gradnjom, bolnica bije bitku sa pandemijom virusa korona, za šta je dobila i visoko priznanje predsjednice Republike Srpske.
Doboj: Izgradnja bolnice - Foto: RTRS
Doboj: Izgradnja bolniceFoto: RTRS

Pri kraju je izgradnja temelja nove bolnice. Iako su zimski dani, na gradilištu sve ide po planu.

- Što se tiče gradnje evo imamo izlivianje još jedne temeljne ploče, onda kreću dalje radovi, završavamo sa temeljenjem i nastavljamo sa ostalim radovima. Dinamika je u skladu sa planom koji je izvođač radova dao, tako da sredinom godine očekujemo da ćemo imati čitavu konstrukciju izgrađenu - kaže Mladen Gajić, direktor ЈZU Bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju.

Zadovoljan je i resorni ministar. Za kratko vrijeme gradilište je obišao po drugi put.

- Naravno da sam zadovoljan, evo danas kod mog drugog dolaska opet izlijevanje ploče što su najvažnije aktivnosti po pitanju samih temelja bolnice. Završetkom ovog dijela posla nastavljamo dalje, aono što je važno jeste da nas vrijeme posluži - istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Dok radovi na izgradnji nove bolnice napreduju, u starom objektu ljekari bitku biju sa virusom korona. Na opaku bolest nisu imuni ni zdravstveni radnici.

- Od početka pandemije korona virusa 165 naših radnika je zaraženo ovim virusom, što čini oko 20 posto ukupno naših zaposlenih radnika. Imamo zaraženih i ljekara i medicinskih sestara i tehničara, ali i pomoćng osoblja koje je bilo u ulozi pružanja pomoći zaraženim pacijentima - pojasnio je Gajić.

Zbog požrtvovanosti u liječenju zaraženih i borbe protiv pandemije, dobojsku bolnicu odlikovala je predsjednica Republike Serpske Željka Cvijanović.

Svaka zdravstvena ustanova u epidemiji je stub zdravstva, kaže ministar.

- Svakako bolnice i jesu podnijele najveći teret zajedno sa Fondom zdravstvenog osiguranja, Institutom za javno zdravstvo ali ne isključujemo ni domove zdravlja koji su imali svoju ulogu - dodaje Šeranić.

Do sada nijedan zdravsteni radnik ove ustanove nije preminuo od posljedica kovida, a nakon oporavka svi su se vraćali da bi nastavili započetu borbu protiv opake zaraze.