latinica  ћирилица
24/01/2021 |  19:05 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Bolnica Brčko: U prošloj godini pregledan svaki peti stanovnik (VIDEO)

Medicinari u Brčkom prošle, i početkom ove godine, grčevito se bore protiv virusa korona.
Bolnica Brčko - Foto: RTRS
Bolnica BrčkoFoto: RTRS

Mnogi su i sami bili izolovani ili pozitivni, pa oboljelim nisu mogli biti od pomoći.

U javnom zdravstvu prošle godine pregledan je svaki peti stanovnik Brčkog, a 850 ih je bolovalo od virusa.

Život je izgubilo 116 pacijenata.

Talas korone u Brčkom zahuktao se u aprilu i maju, kada su čak i sami medicinski timovi bili desetkovani. U jednom momentu, kažu, nisu mogli odgovoriti potrebama pacijenata, jer su i sami bili izolovani ili zaraženi.

- Temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, to je trajalo nekih 24 sata, poslije toga je bilo nešto malo bolova u mišićima, kostima. Ukupno sedam dana sam bio bolestan, međutim test je bio duže pozitivan, tako da se nisam mogao odmah vratiti rad - kaže dr Buljubašić.

Situacija je brzo poboljšana. 16 timova nastavilo je danonoćni rad u ambulantama, a mobilne ekipe imale su oko dvije hiljade intervencija van ustanova.

- U ambulantama koje su radile s kovid- pozitivnim i sumnjivim pacijentima pregledali su oko 15 hiljada pacijenata, od čega je 8.510 ljudi prošlo kroz te ambulante - pojašnjava Boro Đulabić, direktor Primarne zaštite.

Od toga se u Bolnici, zbog srednje teškog i teškog stanja, našlo skoro hiljadu oboljelih, a 116 ih je do sada preminulo.

- Ostvarena su u toku prošle godine 6.304 bolnička dana i to je za zdravstveni sistem značajan posao. Trebalo je obezbijediti prostor i kadrove i lijekove i kiseonik, i sve ostalo da to funkcioniše - priča dr Dušan Stokić, direktor Opšte bolnice, Brčko.

Brčansko javno zdravstvo je samostalno u BiH, i to ga još više čini ranjivim, posebno u vrijeme pandemije, čijem iskorjenjivanju su podredili sve svoje kapacitete, koji često, nisu dovoljni.

- Naša specifičnost u Brčkom je da se nenaslanjamo ni na jedan klinički centar, nismo dio ni jednog veće zdravstvenog sistema - zaključuje Stokić.

U Јavnom zdravstvu očekuju nabavku odgovarajućih frižidera za čuvanje vakcina protiv kovida.

Јoš se ne zna koje vakcine, i od kojeg proizvođača, će biti nabavljane. To je u nadležnosti, kažu, nove vlade, koja je juče izabrana.