latinica  ћирилица
24/01/2021 |  19:06 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Zašto Sarajevu smeta izgradnja spomenika srpskim žrtvama? (VIDEO)

Na inicijativu Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, u Istočnom Sarajevu, uz entitetsku liniju, biće postavljeni spomenici posvećeni Srbima ubijenim u Drugom svjetskom ratu, srpskim žrtvama u Otadžbinskom ratu, ali i sarajevskim ulicama čiji su srpski i antifašistički predznak tamošnje vlasti izbrisale.
Spomenik I.Sarajevo - Foto: RTRS
Spomenik I.SarajevoFoto: RTRS

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić najavljuje široku javnu raspravu o izgledu, sadržaju i lokaciji tog memorijala.

Najava izgradnje izazvala je burna reagovanja u Sarajevu.

Izvjesno je da će spomenici biti izgrađeni na dijelu postojećeg kompleksa na Vracama, koji je katatarski u vlasništvu Republike Srpske.

U odabiru lokacije presudna je blizina saobraćajnice, kojom svakodnevno prolaze i strani gosti, što je prilika da se upoznaju sa istinom o stradanju sarajevskih Srba u proteklom vijeku.

- Ono što je važno jeste to da će spomenici biti ispisani na engleskom i srpskom jeziku. S obzirom na to da tim putem na Јahorinu i Trebević idu diplomate, mi želimo na ovaj način upaznamo svjetsku javnost o tome šta se dešavalo sa Srbima - kaže Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

- Konačno želimo da obilježimo i izgradimo jedno mjesto kao podsjećanje na sve žrtve koje su dali Srbi u prethodnim ratovima. Ova lokacija koja se nalazi u Vracama, u dijelu koji se nalazi u opštini Istočno Novo Sarajevo, može biti jedna od lokacija - istako je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Ideja se nametnula nakon višegodišnjeg odbijanja federalnih i kantonalnih vlasti u Sarajevu da obilježe lokalite gdje su ubijani Srbi u proteklom ratu: u Dobrovoljačkoj, Velikom parku, logoru u bivšoj kasarni Viktor Bubanj, na Kazanima i drugim stratištima.

- Nikada nam nisu dali. I pozivam ljude u Federaciji da razumiju da je ovo izgradnja spomenika na teritoriji Republike Srpske i da ne treba o tome da brinu - dodaje Radanović.

Ipak "brinu".

Najavljenu gradnju ocjenjuju nepotrebnom, jer već postoji spomen - kompleks gdje je upisano blizu 11. 000 imena.

Postoji, ali bez navođenja nacionalnosti i pune istine o masovnom stradanju Srba i Јevreja od ustaškog terora u periodu 41-45. i Srba od vlasti RBiH 92-95.

- Svakako da će ovdje biti uključena Vlada i resorno Ministarstvo rada. Cijenim da će nam trebati jedno pola godine da sve to pripremimo i krenemo u izgradnju - dodaje Ćosić.

Početkom naredne sedmice u Istočnom Sarajevu biće organizovan prvi sastanak, na kome će se precizirati lokacija, raspisati javni poziv za izradu idejnog rješenja spomenika i utvrđivanje teksta, koji mora jasno da istakne ko su bili okupatori, ali da ne prećuti istinu o učešću druga dva naroda u satiranju srpskog naroda u Sarajevu u prošlom vijeku.

Nezvanično, ideju su podržali bivše Sarajlije Emir Kusturica i Nenad Јanković, alijas Nele Karajlić.