latinica  ћирилица
24/01/2021 |  19:11 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Rekonstrukcija Hrama rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu u Višegradu (VIDEO)

U Hramu rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu u Višegradu u toku je rekonstrukcija hrama starog 136 godina. Radovi se izvode u nekoliko faza, a trenutno se oslikava unutrašnjost crkve.
Ikonopisanje - Foto: RTRS
IkonopisanjeFoto: RTRS

Nakon rekonstrukcije poda i zidova hrama, uvođenja grijanja, oslikan je oltar, a sada se nastavlja ikonopisanje.

- Krenuli smo sa drugom fazom oslikavanja broda crkve. Trenutno je oslikana lijeva strana, za koji dan krećemo sa oslikavanjem desne strane.Oslikavanje vrše Drago Vučić iz Bileće , Branislav Kovačević iz Pala, monah Serafim iz manastira Dobrunska Rijeka, zajedno sa teologom Milanom Lukićem - kaže Aleksandar Topalović, protojerej-stavrofor.

U oslikavanju pravoslavnih hramova postoje kanoni koji se moraju poštovati i po tim kanonima je urađen projekat koji je odobrio eparhijski upravni odbor Mitropolije dabrobosanske.

Po završetku freskopisanja, rekonstrukcija Svetog hrama biće nastavljena čim vremenski uslovi budu dozvolili.

- Krećemo u spoljašnju obnovu fasade i zvonika, tako da bi ovaj hram, koji je jedan od najstarijih na području Višegrada, poslije manastira u Dobrunu, bio kompletno obnovljen i renoviran - dodaje protojerej-stavrofor.

U Andrićgradu je u toku izgradnja zvonika u Hramu Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika, a čim se prikupe neophodna sredstva nastaviće se sa freskopisanjem u unutrašnjosti hrama.