latinica  ћирилица
24/01/2021 |  19:32 ⇒ 19:32 | Autor: SRNA

Linta: Započeti borbu za povratak nelegalno prenesenih nadležnosti

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da je ključni interes Srbije da se zaustavi dalje razvlašćivanje Republike Srpske i da se započne borba za povratak nadležnosti koje su na nelegalan način prenesene na nivo BiH.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta je istakao da SDA i druge bošnjačke stranke nikada nisu prihvatile dejtonski kompromis, te da profašistička izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da su Srbi loš narod nije ništa novo i jedan je od mnogih dokaza ogromne mržnje SDA prema srpskom narodu, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

On je naglasio da Bakir Izetbegović u kontitunitetu širi netrpeljivost prema Srbima jer odbijaju da prihvate apsurdne laži da su agresori i genocidan narod, i nikad neće da se odreknu Republike Srpske i prihvate unitarnu BiH po principu "jedan čovjek, jedan glas".

- Treba da se podsjetimo, između ostalog, profašističke izjave Bakira Iztebegovića koju je dao 20. jula prošle godine u Kozarcu kod Prijedora da je genocid nad Bošnjacima počeo u Krajini, a kulminirao u Srebrenici i da ima mnogo Srba koji su skloni da hladno ubijaju komšije - naveo je Linta, dodavši da je glavni krivac za rat islamistički režim Alije Izetbegovića čiji je temelj bila "Islamska deklaracija".

Linta je ukazao da je srpskom narodu nametnut rat nelegalnom secesijom i nigdje u BiH Srbi nisu prvi napali Bošnjake, te naglasio da su Srbi odbranili Republiku Srpsku i prihvatili Dejtonski sporazum da bi se zaustavio rat i postiglo kompromisno rješenje.

On je istakao da je potpuno jasno da Bakir Izetbegović i bošnjački političari nisu odustali od politike otimanja dejtonskih nadležnosti Republici Srpskoj i ukidanja mehanizma nacionalnog i entitetskog veta u zajedničkim institucijama, te da je stoga potrebno pokrenuti snažnu diplomatsku, političku i pravnu borbu za istinu o karakteru rata u BiH, stradanju srpskog naroda i povratku na izvorni Dejtonski sporazum.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da su "Srbi loš narod". Nedavno je i ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uporedila srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa Adolfom Hitlerom, a Srbe sa nacistima.