latinica  ћирилица
24/01/2021 |  21:13 | Autor: RTS

Premijerka Škotske: Tražićemo pravni okvir za nezavisnost

Premijerka Škotske Nikola Stardžon optužila je Borisa DŽonsona da se "plaši demokratije" i rekla da će tražiti "pravni referendum" o nezvisnosti Škotske.
Nikola Stardžen - Foto: getty
Nikola StardženFoto: getty

Prva ministarka Škotske tvrdi da se britanski premijer "plaši presude i volje škotskog naroda" zbog njegovog odbijanja da pristane na još jedno glasanje o nezavisnosti.

Škotska nacionalna stranka otkrila je "mapu puta za referendum", iznoseći plan od 11 tačaka o tome kako namjeravaju iznijeti svoje planove za drugo glasanje.

Stranka želi da se nakon pandemije održi "pravni referendum" ako nakon majskih škotskih parlamentarnih izbora bude postojala većina koja je za nezavisnost.

"Mapa puta" za referendum o nezavisnosti Škotske 

"Mapa puta" takođe navodi da će se bilo kojem pokušaju vlade Velike Britanije da ospori zakonitost referenduma "energično usprotiviti".

DŽonson je ranije rekao da bi između posljednjeg glasanja o nezavisnosti Škotske 2014. i bilo kog budućeg trebalo da prođe bar 40 godina.

- On se plaši demokratije. Sada ankete pokazuju da većina ljudi u Škotskoj želi nezavisnost. Ako SNP pobijedi na škotskim izborima za nekoliko mjeseci s predlogom da se ljudima da taj izbor, koji bi to demokrata mogao tome stati na put. Boris DŽonson se očigledno samo plaši presude i volje škotskog naroda - rekla je Nikola Stardžon, prenosi Skaj Njuz.

Upitani da li će tražiti "domaći škotski referendum", čak i ako ga odbije DŽonsonova vlada, Stardžons kaže da "želim da imam legalni referendum". 

- Ako mi daju to ovlašćenje, to je ono što namjeravam da uradim - da imam legalni referendum, da ljudima u Škotskoj dam pravo na izbor. To je demokratija. Ne radi se ni o onome što ja želim ni o onome što želi Boris DŽonson - rekla je premijerka Škotske.