latinica  ћирилица
25/01/2021 |  07:31 | Autor: Glas Srpske

Antić: Izetbegović ide Đukanovićevim stopama

Bakir Izetbegović i njegova SDA nemaju za cilj da proglase potencijalnu Republiku BiH, niti da uspostave hegemoniju ili teritoriju koju bi kontrolisali Bošnjaci, već žele mirno da obesprave srpski narod, onako kako je to učinio Milo Đukanović u Crnoj Gori. Dakle, bez rata, samo prevarom i perverznim neprimenjivanjem pozitivnih propisa samo prema jednom narodu, rekao je u intervjuu za Glas Srpske istoričar Čedomir Antić komentarišući posljednje izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i sve češće pritiske na Republiku Srpsku u zajedničkim institucijama kada je riječ o pitanju novih prenosa nadležnosti na nivou BiH.
Čedomir Antić (Foto: www.mc.rs) -
Čedomir Antić (Foto: www.mc.rs)

- Tu igru žele da sprovedu tako što bi ukinuli konsenzualnu demokratiju. Prvo, odlukama nelegalnog Ustavnog suda žele da isprazne dejtonsku sadržinu i da onda kroz demokratske zajedničke institucije nadglasavaju srpske predstavnike i postepeno ukinu sva njihova prava - ističe Antić.

Na poitanje kako ocjenjuje posljednju izjavu Izetbegovića u kojoj je za Srbe rekao da su "loš narod" Antić navodi da se ne može toliko loše govoriti o Srbima, a da to ne poprimi odlike ekstremnog šovinizma i rasizma.

- On je to pokazao. To smo vidjeli kada je i njegova supruga i moguća nasljednica na tronu bošnjačkih vladara napadala novinarku jednog medija zbog njene ekavice. Činjenica je da je njegova stranka nacionalistička i šovinistička i onda je suludo svako njegovo pozivanje na demokratiju - smatra on.

Ističe da su razlozi složeni, i da je najvažniji među njima je činjenica da mu se dešava slični fenomen koji se dešavao njegovom ocu.

- Naime, godine prolaze, on stari, a jedini uspjeh koji su postigli je politička islamizacija Bošnjaka. Drugi faktor je to da su prethodni izbori pokazali da ponovo počinje period u kojem su određene političke snage, takođe obojene nacionalistički, ali ne i vjerski, i koje možda nisu naklonjene Srbima i Dejtonu, ali nisu naklonjene ni SDA, dobile određenu podršku. Ljudi kao Izetbegović željeli bi da sprovedu ideje islamskog integrizma i ekstremizma po kojem bi oni demokratskim sredstvima ukinuli državu - istakao je Antić.

Naglašava da bi biti građanin BiH značilo isto što i biti Bošnjak, što dalje znači biti musliman, a biti musliman bi bilo biti islamista.

- Svi koji su čitali Islamsku deklaraciju to znaju. Ona je zlokobnija od bilo kojeg dokumenta koji su doneli Hrvati ili Srbi, ako izuzmemo ono što je donijela NDH - rekao je Antić.

Smatra da je bošnjački nacionalizam je u vezi sa cijelom BiH.

- Oni je ne prihvataju kao multietničku državu tri naroda, već smatraju da bi ratovima i nedemokratskim režimima htjeli da obesprave Srbe. Oni tvrde da takvog koncepta nema nigdje, što nije tačno. Treba pogledati Švajcarsku, Belgiju, Liban, pa u krajnjoj liniji i bivšu Јugoslaviju, koja je i u doba monarhije podrazumijevala postojanje drugih naroda - naglasio je Antić.

Na pitanje šta je krajnji Izetbegovićev cilj Antić navodi da nii žele da uspostave jedinstveni ekonomski, kulturni i istorijski sistem, regije u kojima bi Srbi bili manjina bez bilo kakvih nadležnosti i da Srbi postanu gosti u državi gdje su bili većina prije genocida od 1941. do 1945. godine.

- Srbi moraju biti jedinstveni. Ne smije da se prijeti političkim protivnicima zbog izbornog poraza, a ako je neko izdajnik, ne treba za njega glasati, bez obzira na zasluge u stvaranju Republike Srpske - zaključio je Antić.