latinica  ћирилица
25/01/2021 |  08:05 ⇒ 12:22 | Autor: RTRS

Šeranić: Vakcina štiti od težih oblika virusa korona, a ne od zaražavanja (VIDEO)

Vakcina nije tu da vas spasi zaražavanja, već težih oblika virusa korona ukoliko se zarazite, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

- Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije u ovom trenutku jeste da se vakcinišu i osobe koje su preležale virus korona. Preporučuje se i da lica u akutnom stanju bolesti ne primaju vakcinu - naglasio je Šeranić.

Da bi se postigla neophodna masovna imunizacija, kaže Šeranić, međunarodne organizacije preporučuju da je u prvom turnusu potrebno vakcinisati minimalno 40 odsto stanovništva.

- Važno je znati da će se ovaj broj stanovnika vakcinisati u dugoročnijem periodu. Za to nam je potrebno minimalno četiri do šest mjeseci - poručio je Šeranić.

Šeranić je objasnio da je plan da se vakcinacija zdravstvenih radnika ili ljudi u staračkim domovima odvija baš u tim prostorima. Drugi dio su, kaže, lica preko 65 godina sa hroničnim oboljenjima koji će ići kroz vakcinalne centre.

- U planu je da otvorimo različite vakcinalne punktove - rekao je Šeranić.