latinica  ћирилица
25/01/2021 |  10:47 ⇒ 10:51 | Autor: SRNA

Mjesto vakcinacije biće određivano u zavisnosti od kategorije stanovništva

Mjesto vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj biće određivano u zavisnosti od kategorije stanovništva koja se vakciniše, poručeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (foto: Ilustracija) -
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (foto: Ilustracija)

Zdravstveni radnici biće vakcinisani u svojim matičnim zdravstvenim ustanovama, a zaposlene i korisnike domova za starija lica vakcinisaće timovi nadležnih domova zdravlja u domovima za starija lica, objavljeno je na internet stranici Ministarstva.

- Za ostale osobe koje podliježu vakcinaciji, planirana je vakcinacija u nadležnim ambulantama porodične medicine ili će biti organizovani punktovi u njihovim domovima zdravlja, u pojedinim slučajevima i izvan doma zdravlja, zavisno od uslova koji postoje u konkretnoj lokalnoj zajednici - pojasnili su iz Ministarstva.

Sve zdravstvene ustanove imenuju timove koji će biti zaduženi za organizaciju, sprovođenje, praćenje i izvještavanje o procesu vakcinacije protiv kovida 19, koji će biti obučeni od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Edukacija uključuje informacije o dostupnim vakcinama, načinu čuvanja, načinu aplikacije, nadzoru nad provođenjem vakcinacije i sigurnosti vakcinacije, neophodnom izvještavanju i slično.

Kada je riječ o tome da li vakcine protiv kovida 19 obezbjeđuju dugotrajnu zaštitu, iz Ministarstva su napomenuli da odgovor na ovo pitanje zahtijeva dalje istraživanje.

- Suviše je rano reći da li vakcine protiv kovida 19 obezbjeđuju dugotrajnu zaštitu. Međutim, podaci ohrabruju, pošto ukazuju na to da većina osoba koje se oporave od kovida 19 imaju imunološku reakciju koja obezbjeđuje zaštitu od ponovne infekcije barem neko vrijeme - iako se još ispituje kolika je ta zaštita i koliko traje - naveli su iz Ministarstva.

Za većinu vakcina protiv kovida 19 koje su dostupne ili u fazi testiranja predviđen je režim sa dvije doze.