latinica  ћирилица
25/01/2021 |  12:11 | Autor: SRNA

S. Makedonija: Svetosavska povelja dodijeljena SPC

Najveće priznanje Srpske zajednice u Sjevernoj Makedoniji Svetosavska povelja ove godine je dodijeljena Srpskoj pravoslavnoj crkvi, saopšteno je iz Organizacionog odbora Svetosavske akademije, koja se održava povodom Savindana, nacionalnog praznika Srba u ovoj zemlji.
Pravoslavni krst - Foto: RTRS
Pravoslavni krstFoto: RTRS

U saopštenju je navedeno da se SPC kroz svoje viševjekovno postojanje dokazala kao najdostojanstvenija institucija i istinski duhovni predvodnik kojem srpski narod najviše vjeruje.

U tekstu je ocijenjeno da je SPC ostala najčvršći oslonac duhovnog i nacionalnog jedinstva srpskog naroda uprkos ogromnim prošlogodišnjim gubicima, odnosno upokojenju Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

U svim prilikama, propovijedima i nastupima, kao i u komunikaciji sa crkvenim, političkim i mirjanskim krugovima, SPC je, kako je istaknuto u saopštenju, uvijek vjerno slala poruku mira i bratoljublja.

- Posebno nas je doticalo njeno zalaganje za duhovno ujedinjenje srpskog naroda, što predstavlja osnov za postizanje svetosavskog – svesrpskog jedinstva, solidarnosti i razumevanja i jedini način da svi zajedno idemo napred, pripremajući nas i naša potomstva da su dijalog, praštanje i pomirenje naš zajednički zalog za budućnost - naveli su iz Odbora.

Srpska zajednica u Sjevernoj Makedoniji Svetosavsku povelju svake godine dodjeljuje istaknutim srpskim organizacijama i posebno zaslužnim pojedincima povodom obilježavanja praznika Svetog Save.

- Svetosavsku povelju, stoga, jednoglasno dodeljujemo našoj SPC, sa verom u večnu ljubav i blagoslov koji će nas držati uspravnim na putu dostojnih svoje Crkve, koliko god teška bila vremena i koliko god moćne bile nečastive sile koje će nas iskušavati - navodi se u saopštenju.

Zbog pandemijskih mjera, Svetosavsku povelju Organizacioni odbor uručiće najvišim velikodostojnicima SPC prvom prilikom.

SPC će 27. januara proslaviti Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva.