latinica  ћирилица
25/01/2021 |  15:13 ⇒ 15:23 | Autor: SRNA

Smanjen broj krivičnih djela, biće nastavljeno opremanje policije

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da je u Srpskoj prošle godine evidentirano 7.211 krivičnih djela, što je za 5,3 odsto manje nego u 2019. godini.
Dragan Lukač - Foto: RTRS
Dragan LukačFoto: RTRS

- Broj krivičnih djela je smanjen dobrim radom policije, ali i zbog specifičnosti koje su prouzrokovane pandemijom virusa korona - rekao je Lukač nakon sjednice proširenog kolegijuma ministra unutrašnjih poslova na kojoj je analiziran rad Ministarstva unutrašnjih poslova u prošloj godini.

On je istakao da je u prošloj godini povećan procenat rasvijetljenosti krivičnih djela i da je u svim oblastima kriminaliteta zabilježena stopa smanjenja.

Lukač je ocijenio da su pripadnici MUP-a Srpske prošle godine uspješno izvršili postavljene zadatke u borbi protiv pandemije virusa korona.

- Naši pripadnici su imali dodatni angažman, a jedan od njih je bio i sprovođenje policijskog časa. Uspješno su odgovorili svim zadacima, iako smo imali prilično veliki broj pripadnika koji su bili zaraženi virusom korona - podsjetio je Lukač.

Govoreći o bezbjednosti u saobraćaju u prošloj godini, Lukač je naveo da je bilo 9.070 saobraćajnih nesreća, odnosno nezgoda, što je manje za 11,1 odsto u odnosu na 2019, kao i da je u nesrećama poginulo 101 lice.

Prema njegovim riječima, to je najmanji broj poginulih lica u toku jedne godine.

- Na manji broj saobraćajnih nesreća uticao je dobar rad policije, ali i tehničke mogućnosti koje imamo, jer su u 43 lokalne zajednice postavljene ili će biti postavljene sigurnosne kamere, svaka policijska uprava ima presretače, ali i savremene radarske sisteme - naveo je Lukač i dodao da će u Banjaluci biti postavljeno više od 300 sigurnosnih kamera, s ciljem unapređenja bezbjednosti.

On je naglasio da će u zgradi MUP-a biti otvoren savremeni centar u kome će se dokumentovati sve što se radi na terenu i pozvao vozače da poštuju saobraćajne propise, ali i da vozila registruju na vrijeme kako bi izbjegli plaćanje kazni.

Prema njegovim riječima, vozačima koji budu imali veliki broj kazni koje ne plaćaju biće oduzimana vozila.

Lukač je naveo da MUP Srpske školuje mladi kadar, jer je podmlađivanje policije strateški projekat.

- Sada nam ratna generacija policajaca odlazi u penziju i zato moramo da podmlađujemo kadar. Ove godine imamo 350 kadeta na Policijskoj akademiji, a ukupno ćemo imati odškolovanih 1.450 policajaca od kojih je 1.100 u sistemu rada. Imaćemo i novi objekat policijske akademije čija gradnja bi trebalo da bude završena do kraja ove godine - rekao je Lukač.

On je napomenuo da će uz podršku Vlade Srpske, bez obzira na ograničena materijalna sredstva, biti nastavljeno opremanje policije.