latinica  ћирилица
25/01/2021 |  15:46 ⇒ 16:08 | Autor: RTRS

Zajedničkim snagama riješiti problem plutajućeg otpada u slivovima rijeka Lim i Drina

Pomoćnik ministra za ekologiju Svjetlana Radusin, učestvovala je na onlajn sastanku koji je inicirala ministar zaštite životne sredine Republike Srbije Irena Vujović, na temu "Rješavanje problema plutajućeg otpada u slivu rijeka Lim i Drina". Sastanku su prisustvovali i resorni ministar u Vladi Crne Gore Ratko Mitrović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac i predstavnici hidro-energetskih objekata u slivovima rijeka.
Plutajući otpad, Višegrad - Foto: SRNA
Plutajući otpad, VišegradFoto: SRNA

Na sastanku je potvrđena spremnost svih da se pod hitno moraju preduzeti konkretni koraci ka rješavanju problema plutajućeg otpada, kako bi sačuvali prirodne dragulje kakvi su rijeke Lim i Drina, ali i obezbjedili nesmetano funkcionisanje svih hidroenergetskih postrojenja u slivu rijeka.

Pomoćnik ministra Svjetlana Radusin podsjetila je da ministartsvo za prostorno uređenje, građevinasrtvo i ekologiju Republike Srpske već godinama traži aktivnije učešće i konkretnije postupke nadležnih institucija u Srbiji i Crnoj Gori, kada je riječ o problemu plutajućeg otpada, imajući u vidu da otpad koji pluta rijekom Drinom, a koji na kraju završi kod HE Višegrad ugrožavajući njen rad, uglavnom nastaje zbog divljih deponija koje se nalaze u slivovima rijeka, u Srbiji i Crnoj Gori, koje se ulijevaju u Drinu.

Dogovoreno da se u što kraćem roku formira radna grupa koju će činiti predstavnici nadležnih institucija ali i eksperti u oblasti upravljanja otpadom Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i BiH, koji će predložiti konkretna rješenja kada je riječ o problemu plutajućeg otpada u slivovima rijeka Lim i Drina.

Učesnici sastanka saglasili su se da trajno rješavanje pomenutog problema zahtjeva ogromna finansijska sredstva a prije svega promjenu svijesti građanja kada je riječ o bacanju otpada u blizini riječnih korita, kako se ekološka katastrofa kakvu smo imali početkom mjeseca kod HE Višegrad, ne bi ponovila.