latinica  ћирилица
25/01/2021 |  18:16 ⇒ 26/01/2021 | 07:33 | Autor: RTRS

Todorović: Svaki građanin trebalo bi da se vakciniše (VIDEO)

Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je danas da kampanje protiv vakcinacije predstavljaju veliki problem, te da bi nezadovoljavajući postotak vakcinisanih protiv virusa korona doveo do rasta broja zaraženih.
Nevena Todorović - Foto: RTRS
Nevena TodorovićFoto: RTRS

Todorovićeva je rekla da postotak vakcinisanih mora da bude visok kako bi se virus pobijedio, ističući da bi svaki građanin trebalo da se vakciniše za svoju dobrobit i dobrobit svih.

Ona je podsjetila da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske napravio opšti plan vakcinacije, a domovi zdravlja na osnovu toga pojedinačno prave planove u odnosu na teritoriju koju pokrivaju i broj građana koje zbrinjavaju, a koji su obuhvaćeni vakcinacijom.

Todorovićeva je rekla da prioritet u vakcinisanju imaju korisnici i radnici u domovima za starije, domovima za nezbrinutu djecu, te zdravstveni radnici i drugi radnici u zdravstvu koji dolaze u kontakt sa pacijentima i radnici u mikrobiološkim laboratorijama. Nakon toga planirana je vakcinacija starijih od 65 godina, a zatim oboljelih od hroničnih bolesti.

- Nakon toga biće vakcinisana lica koja izraze želju, jer je vakcinacija dobrovoljna - naglasila je ona.

Todorovićeva očekuje da će prve doze vakcina stići početkom februara.

Kada je riječ o vakcinaciji onih koju su prebolovali kovid 19, Todorovićeva je rekla da je preporuka da se svi vakcinišu, ali ne dok su zaraženi već nakon toga.

- Ne bi trebalo da primaju vakcinu prije isteka 30 dana, a određene preporuke u svijetu kažu čak i do 90 dana. To ćemo znati kada dobijemo vakcinu i preporuke proizvođača - navela je ona.