latinica  ћирилица
25/01/2021 |  18:56 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Sporazum o readmisiji migranata mrtvo slovo na papiru (VIDEO)

Dok se zbraja šteta dramatičnih nemira u migrantskom kampu u Blažuju kod Sarajeva, bezbjednosne institucije najavljuju protjerivanje samo 17 nasilnika, od oko 2.000 - koliko ih je učestvovalo u neredima. Sporazum o readmisiji Pakistanaca, najbrojnijih među migrantima u BiH, koji je potpisan prije gotovo tri mjeseca, i dalje je mrtvo slovo na papiru. Kompleksna procedura ratifikacije - nije odmakla dalje od početka, ni u BiH, ni u Pakistanu.
Migranti - Bihać (foto: BHRT) -
Migranti - Bihać (foto: BHRT)

Uoči novembarskih izbora prošle godine, ministar bezbjednosti Selmo Cikotić i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u Islamabadu slavodobitno su potpisali Sporazum i prateći Protokol o readmisiji pakistanskih državljana "zaglavljenih" na migrantskoj ruti kroz BiH. Između ostalog - i masovnom deportacijom će rješavati problem koji eskalira, obećali su tada. Prvo najbrojnijih - Pakistanaca! Po istom modelu, pokušaće da raščiste i sa Avganistancima, zatim Marokancima, pa Bahreincima... No, po povratku u Sarajevo akte su predali stranačkoj koleginici Biseri Turković, ministarki spoljnih poslova BiH.

- Originalni primjerci Sporazuma i Protokola dostavljeni su MIP-u radi pokretanja postupka ratifikacije te pohranjivanja u zbirku međunarodnih ugovora - rekao je Cikotić.

Duže od dva mjeseca "krasili" su akti iz Islamabada zbirku u MIP-u i skupljali prašinu. Tek kada je javno postavljeno pitanje o njihovoj sudbini, Turkovićeva je odlučila da pokrene proces ratifikacije sa mrtve tačke. Nacrt odluke je sačinjen i sredinom januara dostavljen Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara. Spreman je za sljedeću sjednicu Savjeta, najavljenu za četvrtak, potvrđeno je u Sekretarijatu. Ali kompleksna procedura ratifikacije tu tek počinje.

Nakon što prijedlog odluke utvrdi Savjet, dokument ide pred Predsjedništvo BiH. Iz Predsjedništva pred poslanike Predstavničkog doma, a potom i pred delegate Doma naroda. I tek kada oba Doma bh. parlamenta prihvate Odluku o ratifikaciji, ponovo se dokument vraća pred Predsjedništvo koje daje konačno zeleno svjetlo. Budu li sve institucije vrijedno "radile" na ratifikaciji, kao što je to bio slučaj u MIP-u, posao bi mogao da bude okončan krajem godine. I to na bh. strani, a u Islamabadu tek tada počinje.

- Pakistan će ratifikovati Sporazum nakon što to urade institucije BiH. Taj dokument svakako treba potpisati i predsjednik države. Dakle, to će učiniti predsjednik Pakistana - poručili su iz Ambasade Pakistana u BiH.

Posljednji korak biće razmjena ratifikovanih Sporazuma između zemalja potpisnica. A kada će taj korak biti načinjen,  pitanje je na koje ni potpisnik Sporazuma odgovor ne nudi. 

- Kako vrijeme odmiče očito da se sve više potvrđuju riječi koje je javno izrekao bivši ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić da u suštini među nekim političkim strukturama, prije svega među nekim predstavnicima SDA koji vrše bitne funkcije, ne postoji baš volja da se ovaj problem riješi - naglašava Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Ni domaće bezbjednosne službe ni za milimetar nisu unaprijedile proces identifikacije "bezimenih" pridošlica, što je preduslov za deportaciju. Ignorisale su čak i dokaze o milionskim iznosima koje migrantima u BiH pristižu posredstvom bankarskih transfera. Ne iznenađuje to stručnjaka za bezbjednost Dževada Galijaševića, koji i ne očekuje da Sporazum uopšte stupi na snagu. Preduboke su, kaže, veze i međusobne "obaveze" Pakistana i aktuelne bošnjačke garniture vlasti. Јoš od ratnih dana - finasiranja, tajnog naoružavanja i obuke oficirskog kadra.

- Vrlo malo je argumenata da povjerujemo da je ozbiljno ovo što je političko Sarajevo uradilo u vezi sa readmisijom i povratkom migranata. Prvo, iz Pakistana nama ne dolaze migranti. Mi u stvari sve vrijeme imamo posla sa teroristima Al Kaide i Islamske države koji su poraženi u Siriji - tvrdi Galijašević.

Kako god - dok je Turkovićeva "brižno" u ministarskoj zbirci čuvala dokumente iz Islamabada, pridošlice su "tekbirale" po sarajevskom predgrađu Blažuj, nasrnule čak i na policiju, uništavali automobile... Prethodno su u Otesu ubili mladića, a u Unsko-sanskom kantonu zapalili šatore, pa tražili i dobili novi smještaj. Šta je sljedeće?