latinica  ћирилица
25/01/2021 |  22:42 ⇒ 22:45 | Autor: SRNA

Telefonski razgovor Merkelove i Bajdena

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik DŽozef Bajden saglasili su se u telefonskom razgovoru da pandemija virusa korona i drugi globalni izazovi mogu biti riješeni samo kroz blisku saradnju, saopšteno je večeras iz Berlina.

Transatlantski odnosi su zahladnjeli tokom administracije bivšeg predsjednika Donalda Trampa, koji je neprestano kritikovao Njemačku zbog jakog izvoza i relativno niska odvajanja za vojsku.

Merkelova je nakon sastanaka Grupe G7 i u NATO sa Trampom 2017. godine poručila da se Evropa više ne može u potpunosti oslanjati na saveznike i da mora biti više nezavisna.

Portparol njemačke administracije Štefan Zajbert rekao je da je u svom prvom telefonskom razgovoru nakon Bajdenove inauguracije, Merkekova američkom predsjedniku čestitala dolazak na funkciju.

- Istovremeno, ona je izrazičla želju Njemačke da preuzme odgovornost u rješavanju međunarodnih zadataka zajedno sa svojim evropskom i transatlantskim partnerima - naglasio je Zajbert.

Prema njegovim riječima, Merkelova i Bajden saglasili su se da su potrebni dodatni međunarodni napori da bi se izborili sa pandemijom virusa korona. On je naglasio da je zbog toga Merkelova pozdravila povratak SAD u Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

On je naveo da su lideri razgovarali i o temama iz spoljne politike, posebno povezanim sa Avganistanom i Iranom, te da je bilo govora o trgovini i klimatskim promjenama.

Merkelova je pozdravila i odluku Bajdena da SAD vrati u Sporazum o klimatskim promjenama iz Pariza i pozvala ga da posjeti Njemačku čim to situacija sa pandemijom dozvoli.