latinica  ћирилица
26/01/2021 |  07:45 ⇒ 07:46 | Autor: SRNA

Preporuka za zakon o zabrani izjednačavanja uloge SSSR-a i nacističke Njemačke

Ruski predsjednik Vladimir Putin preporučio je državnoj Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, da tokom proljećnog zasjedanja sačini prijedlog zakona o zabrani izjednačavanja uloga u javnosti Sovjetskog Saveza i nacističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata.
Vladimir Putin (@KremlinRussia_E) - Foto: Twitter
Vladimir Putin (@KremlinRussia_E)Foto: Twitter

- Preporučujem ruskoj državnoj Dumi da uz pomoć ruskog organizacionog odbora "Pobjeda" pripremi za razmatranje tokom proljećnog zasjedanja nacrt saveznog zakona "O imortalizaciji pobjede sovjetskog naroda u Velikom otadžbinskom ratu 1941-1945" kojim se uvodi zabrana javnog izjednačavanja uloge Sovjetskog Saveza i nacističke Njemačke tokom Drugog svetskog rata /1939-1945/ - objavljeno je na sajtu Kremlja podlije sastanka Savjeta za kulturu i umjetnost.

Pitanje poboljšanja zakonodavnih mjera u smislu zabrane izjednačavanja ciljeva i djelovanja Sovjetskog Saveza i nacističke Njemačke u oktobru 2020. godine pokrenula je šef Odbora za kulturu državne Dume Elena Јampolska na sastanku Savjeta za kulturu i umjetnost.

Putin je odobrio taj prijedlog, uz napomenu da se to mora učiniti veoma pažljivo, kao i da je neophodno razviti mehanizme "za zaštitu istine o našoj vrlo nedavnoj prošlosti", prenio je TASS.

Prethodno je Јampolska sastavila odgovarajući prijedlog zakona koji još nije podnijet državnoj Dumi.

Zakon uključuje odredbu o zabrani "javnih istupa ili publikacija koje izjednačavaju ciljeve, odluke i akcije sovjetskog rukovodstva, komande i pripadnika vojske sa ciljevima, odlukama i akcijama rukovodstva nacističke Njemačke, kao i komande i trupa nacističke Nemačke i Sila osovine".