latinica  ћирилица
26/01/2021 |  09:11 | Autor: SRNA

Selaković: S razlogom očekivati susret Vučića i Bajdena u dogledno vrijeme

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da se s razlogom može očekivati da u dogledno vrijeme bude organizovan susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika SAD DŽozefa Bajdena.
Nikola Selaković -
Nikola Selaković

Selaković je naveo da se takav susret može očekivati s obzirom na njihov lični odnos, ali i na važnost unapređenja veza Srbije i SAD, te podsjetio da su Vučić i Bajden "ne tako davno" imali veoma sadržajne razgovore u Beogradu.

- Siguran sam da će na prirodu i dinamiku odnosa Srbije i SAD uticati i činjenica da nas u Vašingtonu predstavlja ambasador Marko Đurić, čije je prisustvo inauguraciji Bajdena važan signal i, vjerujem, vjesnik pozitivnih pomaka u bilateralnim odnosima naših zemalja - rekao je Selaković za "Politiku".

On je podsjetio da je nova predsjednička amdinistracija u Vašingtonu u ovom trenutku zaokupljena unutrašnjim pitanjima i tako će biti neko vrijeme, ali da će, vjerovatno, Balkan i Srbija u jednom trenutku biti u žiži američke spoljne politike, pošto u Bajdenovom timu ima ljudi koji su se bavili ovim regionom.

Selaković je rekao da se spoljnopolitički prioriteti Srbije prilagođavaju novonastalim okolnostima na međunarodnom planu, ali da je i dalje prvi i navažniji interes očuvanje dobrosusjedskih odnosa, stabilnosti i mira u regionu, kao i pronalazak kompromisnog rješenja za Kosovo i Metohiju.

- Јedan od najvažnijih zadataka spoljne politike Srbije je i unapređenje položaja i zaštita prava i identiteta srpskog naroda u regionu, kao i pružanje raznih vidova podrške Srbima u dijaspori - naglasio je Selaković i dodao da je trajni interes Srbije punopravno članstvo u EU, kao i učvršćivanje veza sa tradicionalnim prijateljima Rusijom i Kinom.