latinica  ћирилица
26/01/2021 |  09:27 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Kojić: Podrška Turkovićeve Mahmuljinu - veliki šamar suživotu

Podrška ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, nepravosnažnom osuđenom za zločine nad zarobljenim Srbima, predstavlja veliki šamar suživotu, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: SRNA
Milorad KojićFoto: SRNA

Kojić je naveo da poruka Turkovićeve da je "presuda Mahmuljinu presuda svima koji su branili svoju zemlju od najezde zločinaca" predstavlja od ranije poznat stav i odnos bošnjačke politike prema događajima tokom devedesetih godina prošlog vijeka u BiH.

Prema njegovim riječima, matrica je potpuno ista, u šta se javnost uvjerila i prethodnih dana nakon istupanja stranačkog šefa Bisere Turković - Bakira Izetbegovića, lidera SDA, a koji je Srbe nazvao "lošim narodom".

On je rekao da ratnohuškačke poruke ne mogu da doprinesu pomirenju, a da je izjava Turkovićeve poruka da je teško graditi suživot.

- To je veliki šamar suživotu. Poruka suživota dolazi iz Republike Srpske, a izjavama koje daju Bakir Izetbegović i Bisera Turković definitivno se šalju poruke da Bošnjaci ne žele suživot sa Srbima - rekao je Kojić za "Nezavisne novine", reagujući na izjavu Turkovićeve o presudi Mahmuljinu, koji je prvostepeno osuđen na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Kojić je rekao da izjava ratne ambasadorke, te poratnog ministra Bisere Turković, koja se, kako je naveo, "prema nekim izvorima dovodi u vezu sa dolaskom radikalnih islamista u BiH", definitivno nije ništa novo.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske Milan Mandić rekao je da je Turkovićeva kompromitovana ličnost u svim pogledima i da Srbi zalužuju da hitno bude smijenjena sa funkcije koju obavlja.

- Ona ne zastupa uopšte BiH. Ona zastupa samo Federaciju BiH, brani ratne zločince - rekao je Mandić za "Nezavisne novine".

Predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić rekao je da novi postupak Turkovićeve predstavlja glorifikovanje svih zločina koje je činio odred "El mudžahedin".

"Tu imate onu priču o `lošem narodu` koja je potpuno istovjetna i kod Bisere Turković i kod Bakira Izetbegovića, a bila je veoma slična i kod pokojnog Alije. Sama konstitucija SDA, kao političke partije koja se smatra najvažnijom kod Bošnjaka, nema nikakve veze sa percepcijom države, zajedništva i suživota, već isključivo potrebom da jedan narod vlada drugim narodom", rekao je Stevandić za "Nezavisne novine".

Sud BiH osudio je u petak, 22. januara, prvostepenom presudom komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine. Mahmuljin je kriv jer je u svojstvu komandanta propustio da spriječi činjenje nečovječnih djela pripadnika odreda "El mudžahedin".

Turkovićeva je na svojoj "Fejbuk" stranici, što su prenijeli brojni portali, napisala da "to nije presuda Mahmuljinu, već presuda svima koji su branili svoju zemlju od najezde zločinaca".