latinica  ћирилица
26/01/2021 |  09:39 | Autor: SRNA

Moćan film o temi o kojoj se šutilo 75 godina

Prve recenzije filma "Dara iz Јasenovca" na američkim portalima ukazuju na značaj filma koji otkriva istinu o zločinima u ustaškim logorima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i posebno ističu, uz teške scene kojima film obiluje, glumu naturščika - djece.
"Dara iz Јasenovca" srpski kandidat za Oskara - Foto: Screenshot/YouTube
"Dara iz Јasenovca" srpski kandidat za OskaraFoto: Screenshot/YouTube

Tako portal "Velika jabuka" navodi da je film Predraga Atonijevića jedinstven po tome što govori o logoru koji je postojao u doba NDH koju su stvorile ustaše - ultranacionalisti, rasisti, ksenofobi, antisemiti, antiromi i antisrbi.

Film je baziran na tužnim, ali istinitim činjenicama i govori o desetogodišnjoj djevojčici koja nastoji ne samo da preživi u konc-logoru, već i da sačuva život svog malog brata.

U recenziji se citira dio iz filma u kome njemački posmatrač pita ustaškog komandata zašto se ne koncentrišu samo na Јevreje i Rome, a dobija odgovor da su drugi tu "zato što su Srbi".

U tekstu se ističe da film pokazuje da su i žene među ustašama u tim logorima bile krvožedne koliko i muškarci.

Kao jedna od najupečatljivih scena navedena je ona kada ustaški oficiri tjeraju zarobljnike da "igraju igru sa stolicama" pri čemu onaj koji na vrijeme ne nađe svoju stolicu biva ubijen na licu mjesta.

Film pokazuje trovanje grupe srpske djece gasom u Јasenovcu i ukazuje na postojanje kapoa, lica koja su u logorima služila i pomagala mučiteljima i ubicama.

Poseban kredit, odnosno pohvale, upućene su na račun glumaca - amatera pomoću kojih režiser stvara jake likove.

Portal "Drop the spotlight" daje filmu maksimalnu moguću ocjenu - deset od deset zvjezdica.

Ovaj film "drži oči otvorenima", stoji u recenziji.

"Dara iz Јasenovca" je moćan film koji daje gledaocu uvid u unutrašnjost užasnih zločina počinjenih u Dugom svjetskom ratu i autor teksta snažno preporučuje ovo ostvarenje.

Film otvara priču o kojoj niko nije čuo ništa 75 godina - priču o tome kako su Srbi uništavani u ustaškom logoru.

"Dara iz Јasenovca" ima fantasičnu podukciju, navedeno je u recenziji, a posebno su pohvaljeni upotreba svjetla i fotografija filma.

Ovo je veoma snažan film sa pričom koju treba vidjeti - radi se o jedinom konclogoru iz Drugog svjetskog rata koji nisu držali Nijemci, zaključuje se u recenziji.

Film "Dara iz Јasenovca", autora Predraga Atonijevića i scenariste Nataše Drakulić, imaće premijeru 5. februara u američkim bioskopima.

Ovaj film je srpski kandidat za Oskara za najbolji strani film, a nalazi se i u konkurenciji za Zlatni globus u svim kategorijama.