latinica  ћирилица
26/01/2021 |  09:41 ⇒ 09:47 | Autor: RTRS

Lalić: Rusija značajan partner; Očekuje se zvaničan dopis o uvozu krušaka (VIDEO)

I sami smo pomalo iznenađeni, nismo dobili nikakvu zvaničnu informaciju niti potvrdu, izuzev što je objavljeno na sajtu veterinarske službe Ruske Federacije. Očekujemo dopis u narednih nekoliko dana, da vidimo koja je vrsta zabrane, rekao je Saša Lalić, načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju resornog Ministarstva, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Saša Lalić - Foto: RTRS
Saša LalićFoto: RTRS

Ruska Federalna služba za veterinu i fitosanitarnu kontrolu objavila je da je privremeno obustavila uvoz kruške iz Republike Srpske u Rusiju.

- Potencijalno radi se o tri pošiljke koje su poslate u oktobru, i imale su povrat, gdje je potvrđeno da je nađen karantinski štetan organizam analinijum froktikol. Pošiljke su vraćene, inspekcijski službenici su izišli na lice mjesta, i tada smo mislili da je taj problem definitivno iza nas - rekao je Lalić.

On napominje da je Ruska Federacija veoma značajna partner Srpskoj, pogotovo u izvozu voća.

- Pomalo je specifična situacija. Tržište Rusije je za nas veoma značajno i naravno da želimo dobre odnose. Imamo veliki izvoz voća. Samo u 2020. godini imali smo 229 pošiljki, od toga 167 krušaka, a nakon povrata u oktobru, izvezli smo još 80 pošiljki krušaka, i nije bilo nikakvih problema. Stojimo na raspolaganju da se razriješe sve nepoznanice, ali sigurno znaćemo mnogo više o kakvoj vrsti zabrane je kada stigne i zvaničan dopis - dodao je Lalić.