latinica  ћирилица
26/01/2021 |  09:53 ⇒ 10:34 | Autor: SRNA

Senat dobio optužnicu protiv Donalda Trampa

Predstavnički dom američkog Kongresa predao je Senatu optužnicu za opoziv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, zbog toga što je svojim govorom podstakao pristalice na upad i smrtonosni napad na Kapitol hilu početkom januara.

Devetoro demokrata iz Predstavničkog doma, u ulozi tužilaca, sinoć je noseći optužnicu Senatu prošlo hodnicima Kongresa kroz koje su se 6. januara kretali demonstranti 6. januara, javlja Rojters.

Po dolasku u salu Senata, zastupnik DŽejmi Raskin, demokrata iz države Merilend, pročitao je optužnicu da je Tramp izvršio krivično djelo i prekršaj jer je podstakao nasilje protiv vlade SAD.

Čitanju optužnice prisustvovalo je više od 30 demokrata i samo troje republikanaca i to lider većine u američkom Senatu Mič Mekonel, senator Mit Romni i senator Rodžer Maršal.

Da bi se Tramp osudio potrebna je dvotrećinska većina u Senatu, a s obzirom na to da je to tijelo podijeljeno na 50 republikanaca i 50 demokrata, 17 republikanaca bi moralo da se okrene protiv Trampa i glasa za presudu "kriv", pod uslovom da sve demokrate, kao blok, glasaju isto tako.

Predsjednik SAD DŽozef Bajden rekao je juče da ne vjeruje da ima dovoljno glasova za osudu Trampa.