latinica  ћирилица
26/01/2021 |  12:04 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

Pavlović: Ministarstvo prosvjete da učestvuje u sanaciji zgrade gimnazije

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da je Ministarstvu prosvjete i kulture Repubike Srpske upućen dopis da razmotre način finansiranja oštećenja zgrade prijedorske Gimnazije nastalih u zemljotresu, nakon što je grad finansirao hitnu sanaciju krova tog objekta.
Dalibor Pavlović - Foto: SRNA
Dalibor PavlovićFoto: SRNA

- Јoš nismo dobili adekvatnu informaciju da li i kada će resorno Ministarstvo početi da finansira sanaciju štete. Ovih dana ćemo ponovo stupiti u kontakt sa Ministarstvom da vidimo postoje li namjere, pa da zajedničkim snagama pokušamo da to riješimo - rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Pavlović je podsjetio da je krov Gimnazije saniran dan nakon zemljotresa čime je spriječeno prokišnjavanje i dodatna šteta, a to je finansirao grad.

- Nastava u drugom polugodištu odvija se samo u prizemlju gdje ima šest učionica, a kako u popodnevnoj smjeni ima sedam odjeljenja, tako se za po jedno odjeljenje svake sedmice organizuje onlajn nastava - naveo je Pavlović.

Prema njegovim riječima, Komisija za procjenu štete od zemljotresa do sada je pregledala 170 objekata od ukupno prijavljenih 450.

- U gradskoj zoni nema objekata koji nisu uslovni za stanovanje, to jeste kojima je konstrukcija tako narušena da postoji opasnost za stanovanje. Kada je riječ o seoskom području, u naseljima Marini, Veliko Palančište i Gornji Orlovci, za sada, postoji ukupno 10 objekata kojima je narušena konstrukcija, odnosno nosivi zidovi i grede. Komisija je utvrdila da, po njihovom mišljenju, nisu uslovni za stanovanje, nakon čega će građevinska inspekcija izaći na teren i donijeti adekvatno rješenje - naveo je Pavlović.

On je najavio da Komisija nastavlja rad na terenu i radiće sve dok ne pregleda sve što je prijavljeno.

- Tada ćemo imati i potpunu informaciju o šteti - rekao je Pavlović.

Hrvatsku je 29. decembra pogodio snažan zemljotres, jačine 6,3 stepena po Rihteru. Epicentar je bio tri kilometara od Petrinje, a potres se osjetio u regionu.