latinica  ћирилица
26/01/2021 |  13:23 ⇒ 14:01 | Autor: sputniknews.com

Konte podnio ostavku

Italijanski premijer Đuzepe Konte podnio je ostavku.

Ostavkom je Konte otvorio krizu Vlade pošto je prethodno izgubio parlamentarnu većinu u gornjem domu parlamenta, Senatu, javili su italijanski mediji, prenio je Tanjug.

Konte je prošle nedjelje izgubio većinu pošto su poslanici iz koalicione stranke Italija Viva, na čelu s bivšim premijerom Mateom Rencijem, redom podnijeli ostavke nezadovoljni vladinim rješavanjem korona krize i ekonomske recesije.

Konte je podnio ostavku predsjedniku države Serđu Matareli, nadajući se da će mu se pružiti prilika da pokuša da sastavi novu koalicionu Vladu i ponovo stekne parlamentarnu većinu, javlja Rojters.

Agencija Ansa piše da je premijer svoju odluku jutros saopštio članovima Vlade.

Italijanski mediji pišu da će premijer u ostavci pokušati da izvede "pilotiranu" krizu, ukoliko mu predsjednik Republike povjeri treći mandat i sastavi novu Vladu koja će imati čvršću političku osnovu parlamentarnih stranaka.

Dok se ne formira nova Vlada, aktuelni članovi Vlade u ostavci će izvršavati neophodne poslove.

Stranke lijevog centra koje su činile dosadašnju koalicionu Vladu, Demokratska i Pokret pet zvjezdica, zalažu se da premijer u ostavci, Konte, formira i narednu Vladu.

Najjače partije opozicije desnog centra "Liga" Matea Salvinija i "Frateli d' Italija" Đorđa Melonija ne zadovoljavaju se samo promjenom Vlade već traže i izbore, vjerujući da bi u ovoj situaciji imali podršku većine biračkog tijela.