latinica  ћирилица
26/01/2021 |  13:47 ⇒ 13:53 | Autor: SRNA

Čubrilović: Prioritet izgradnja puta prema Kaštijelju

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Šekovićima da je rješavanje regionalnog puta prema Kaštijelju prioritet za razvoj ove lokalne zajednice, te da očekuje da ove godine počne njegova izgradnja.
Šekovići - Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Šekovići - Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

- Mislim da će njegova izgradnja početi u toku ove godine, a završetak će zavisiti od građevinske sezone i od toga koliko posla treba da se uradi - pojasnio je Čubrilović poslije sastanka sa načelnikom opštine Miladinom Lazićem i predsjednikom Skupštine Dejanom Vasilićem.

Kako je lokalno rukovodsto prenijelo predsjedniku Narodne skupštine, na taj put je oslonjeno više od 60 odsto stanovištva koje živi na selima, te je najbliži pravac prema aerodromu i susjednim opštinama iz Federacije.

Čubrilović je rekao da su problemi ove lokalne zajednice slični onima koje imaju i druge u Republici Srpskoj.

On je naveo da je rješavanje pitanja infrastrukture vezano i za republičku vlast i za institucije koje će sigurno biti na usluzi ovoj lokalnoj zajednici.

Kao dobru okolnost, Čubrilović je naveo to da ova opština nije prezadužena, da ima mogućnost da kroz reprograme i nova kreditna zaduženja riješi mnoga pitanja kao što su voda, koja plavi određen prostor na ulazu u Šekoviće, kao i regionalni puta prema Kaštijelju, koji je već ušao u reporogram.

On je zahvalio načelniku, koji je, kako je naveo, pokazao inventivnost i želju za saradnju sa institucijama koje treba da donesu presudne odluke i kapital na ovaj prostor.

Čubrilović je naveo da kapital na ovaj prostor nije moguće donijeti samo se oslanjajući na budžet jer to nije dovoljno, ali kada se oslanja na ukupno privredu i u regiji i u opštini onda se može očekivati uspjeh.

- Važno je da sam bio sa ljudima koji imaju ideje i prijedloge za rješavanje pojedinih problema kada je riječ o infrastrukturi, projektima i o zapošljavanju, ali i o povratku stanovništva koje je nekada živjelo na ovom prostoru - rekao je Čubrilović novinarima.

Lazić je podsjetio da opština Šekovići spada u izrazito neravijene opštine i da su danas razgovarali o projektima koji bi mogli da pomognu u njenom razvoju, a od suštinske su važnosti za ovaj kraj.

On je naveo da je bilo riječi o problemu sa "Elektro Bijeljinom", ali nije precizirao o čemu se radi, kao i o višedecenijskom projektu, putnom pravcu prema Kaštijelju koji je od važnosti za opštinu, a još nije riješen.

Riječ je o putu dužine 13 kilometara, a investicija bi, kako je rekao Lazić, trebalo da bude oko 15 miliona KM. "Dobili smo uvjerenja da će se Čuvbrilović založiti za rješavanje tih projekata", rekao je Lazić.

On je dodao da su razgovarali i o reprogramu postojećih kredita da bi se opština u narednom periodu mogla zadužiti zbog realizacije određenih investicija, jer su dosadašnja bila "isključivo potrošačka".

- Dobili smo dobre savjete od Čubrilovića i krenućemo u realizaciju tih projekata - dodao je Lazić i istakao da je ovaj kraj veliki potencijal, ali je zapušten jer nema riješenu putnu infrastrukturu.

Čubrilović i Lazić danas su položili vijence na spomen-obilježje palim borcima u Šekovićima i posjetili spomen-sobu gdje se predsjednik Narodne skupštine upisao u knjugu utisaka.