latinica  ћирилица
26/01/2021 |  13:55 ⇒ 13:56 | Autor: SRNA

Kojić: "Silos" - još jedan podsjetnik na strašnu sudbinu zatvorenih Srba

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je Srni da je zloglasni logor "Silos" u Tarčinu još jedan podsjetnik na strašnu sudbinu Srba zatvorenih po brojnim kazamatima tokom rata u BiH i izrazio nadu da će biti izrečena osuđujuća presuda za naredbodavce i izvršioce zločina počinjenih nad Srbima u ovom logoru.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Ukazao bih ponovo na činjenicu da su Srbi iz prijeratnih sarajevskih opština odvođeni sa ulica, kuća i stanova, bolnica... zatvarani, mučeni i zlostavljani na razne načine u više od 200 logora, zatvora i drugih mjesta zatočenja koja su postojala za vrijeme rata na ovom području - istakao je Kojić.

Prema njegovim riječima, to je još jedan dokaz u prilog tvrdnji da su Srbi u Sarajevu početkom devedesetih godina prošlog vijeka bukvalno stavljeni izvan zakona, a da za to najveću odgovornost snose najviši zvaničnici civilne, vojne i policijske vlasti takozvane RBiH.

- Logori nisu bili "sporadični incidenti" kako, uglavnom, bošnjački zvaničnici pravdaju zločine počinjene nad Srbima, nego su postojali zahvaljujući sistemu i opštem raspoloženju prema Srbima u to vrijeme - ukazao je Kojić.

Sud BiH potvrdio je 12. januara 2012. godine optužnicu koja Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništa i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su oni, u periodu od maja 1992. do januara 1996. godine, svjesno i voljno učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su planiranjem, naređivanjem, počinjenjem, podstrekavanjem, podržavanjem i pomaganjem počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti u objektima "Silos" u Tarčinu, Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću i u magacinu kasarne "Krupa" u Zoviku.

Sud BiH u predmetu "Mustafa Đelilović i drugi", nakon održanog glavnog pretresa, izrekao je 5. jula 2018. godine presudu kojom su optuženi proglašeni krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Apelaciono vijeće je u junu 2019. godine ukinulo prvostepenu presudu i naložilo ponovljeno suđenje pred apelacionim vijećem. Ponovljeni postupak je započeo u septembru 2019. godine.

S obzirom na to da je riječ o predmetu sa većim brojem optuženih, ročišta se nisu održavala od početka epidemije, ali su iz Suda BiH prije nekoliko dana saopštili da su opremili jednu sudnicu, te da će i ovi predmeti moći biti nastavljeni.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, za sutra je zakazan nastavak suđenja.