latinica  ћирилица
26/01/2021 |  14:23 ⇒ 14:24 | Autor: RTS

Vulin o prisluškivanju: Takva zloupotreba sistema nikada više se ne smije ponoviti

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal sprovelo istragu o prisluškivanju predsjednika Republike Aleksandra Vučića i dodao da smatra da su u toj istrazi činjenice o prisluškivanju predsjednika učinjene nesumnjivim.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

- Sve dalje je na nadležnom tužilaštvu, kvalifikacija djela, brzina daljih radnji i to je nešto što će u narednom periodu raditi Tužilaštvo za organizovani kriminal. Јa imam veliko poštovanje i povjerenje u tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića da će na najbolji način tumačiti činjenice koje smo mu dostavili" - rekao je Vulin u Skupštini Srbije.

Јavnost će, kako je rekao, biti informisana o svakom koraku u skladu sa zakonom, saopštio je MUP.

- Kao ministar unutrašnjih poslova i neko ko je formirao Radnu grupu koja se bavila istragom u slučaju prisluškivanja predsjednika, mogu da kažem da se takva zloupotreba sistema nikada više ne smije ponoviti, ne samo kada je u pitanju predsjednik Aleksandar Vučić i njegova porodica, već bilo koji građanin naše zemlje. Naš zadatak je da sačuvamo sistem od zloupotreba i ljudi koji takve zloupotrebe mogu da čine - istakao je Vulin.

Vulin je naveo da će istraga reći o motivima prisluškivanja i da će nadležni pravosudni organi to cijeniti, ali da on smatra da je predsjednik prisluškivan iz političkih razloga.

- Predsjednik Aleksandar Vučić se bavi politikom, on nije biznismen, ne bavi se nikakvim parama, ne komunicira na bilo koji način sa ljudima sa kojima ne bi trebalo. Kada njega slušate vi ga slušate samo iz političkih razloga, ne može biti ništa drugo - ocijenio je Vulin.

Kada slušate članove porodice predsjednika, kako je rekao, "to možete da radite isključivo iz najnižih pobuda, samo zato što vam smeta politička stabilnost zemlje koju je Aleksandar Vučić izborio".

- On je osjetljiv na svoju porodicu kao svako od nas i naravno da ga to najviše pogađa i boli. Kada to počnete da dirate vi znate zašto to radite. Rano je da govorim o motivima, ali ne mogu da zamislim motiv koji nije veoma zlonamjeran prema Aleksandru Vučiću i Srbiji - rekao je Vulin.

Ponovio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uradilo ono što je u skladu sa zakonom trebalo da uradi, predalo je sve relevantne činjenice Tužilaštvu za organizovani kriminal i očekuje dalji stav nadležnog tužilaštva.

- Nikada se ovo više ne smije ponoviti nikome. Srbija je ozbiljna, uređena zemlja, u kojoj se poštuje zakon i zato i kada se dese ovakve stvari ono što je dobro, jeste što se to dozna, prepozna i što niko neće ostati bez odgovarajuće kazne za svoje ponašanje - poručio je Vulin.

Odbor: MUP da dostavi izvještaj o prisluškivanju predsjednika Srbije

Odbor za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije usvojio je prijedlog članova tog odbora da MUP u što hitnijem roku dostavi izvještaj o prisluškivanju predsjednika Republike Aleksandra Vučića.