latinica  ћирилица
26/01/2021 |  15:21 ⇒ 15:53 | Autor: SRNA

Petričević u Kostajnici sa privrednicima o uslovima plasmana sredstava

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević upoznao je danas privrednike u Kostajnici o uslovima plasmana sredstava koja su predviđena u budžetu ministarstva za ovu godinu u iznosu od četiri miliona KM za nabavku novih tehnologija i opreme.
Vjekoslav Petričević sa privrednicima u Kostajnici - Foto: SRNA
Vjekoslav Petričević sa privrednicima u KostajniciFoto: SRNA

Petričević je novinarima nakon sastanka sa načelnikom opštine Nikolom Јanjetovićem i posjete preduzećima Sana linea i Foresta rekao da su se kostajnički privrednici interesovali na koji način da ostvare prava.

- Mi smo ih uputili, upoznali ih o tome, rekli da smo im na raspolaganju, ostavili kontakt brojeve svih resornih pomoćnika, tako da smo maksimalno dali mogućnost da se određene nejasnoće mogu odmah pojasniti i da se ide u pravcu njihovog boljeg poslovanja - dodao je Petričević.

Petričević je naglasio da treba pomoći stanovništvu i privrednicima u ovoj lokalnoj zajednici koju je nedavno pogodio snažan zemljotres, te podsjetio da je Vlada Srpske interventno djelovala odmah nakon zemljotresa.

On je naglasio da treba pomoći i privredi koja je ugrožena epidemijom virusa korona.

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Јanjetović rekao je da je fokus posjete ministra bio da se privrednicima daju informacije koje im nisu bile dostupne.

- Ministar je izložio određene programe ministarstva i mislim da će doći do njihove realizacije ovdje u Kostajnici i da će biti napretka u svakom pogledu - dodao je Јanjetović.

Direktor preduzeća Sana linea Marijana Bučevac rekla je da su ministra upoznali o problemima sa kojima se suočavaju, među kojima je problem u vezi sa izolacijom radnika, odnosno bolovanjem po tom osnovu, koje traje do 30 dana i ide na teret firme.

- Kao problem smo naveli i nemogućnost da učestvujemo i dobijamo tendere za proizvodnju uniformi i radnih odijela za institucije i preduzeća sa područja Republike Srpske. Te poslove u 98 odsto slučajeva rade tekstilna preduzeća iz Federacije BiH - navela je Bučevac.

Ona je dodala da je u nedavnom zemljotresu preduzeću pričinjena šteta od oko 80.000 KM, ali da proizvodni proces nije ugrožen.

Bogdan Stanisavljević iz preduzeća Foresta, koje zapošljava sto ljudi i bavi se preradom drveta, rekao je da na objektima ovog preduzeća zemljotres nije pričinio štetu, niti je uticao na proizvodni proces.