latinica  ћирилица
26/01/2021 |  15:40 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Šeranić uručio odlikovanja direktorima 25 domova zdravlja (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić danas je u Istočnom Sarajevu uručio odlikovanja za 25, od ukupno 55 domova zdravlja u Srpskoj, koje je povodom Dana Republike odlikovala predsjednica Željka Cvijanović.
I. Sarajevo: Šeranić - podjela medalja - Foto: SRNA
I. Sarajevo: Šeranić - podjela medaljaFoto: SRNA

Domovi zdravlja odlikovani su Medaljom zasluga za narod za izuzetne zasluge i doprinos u borbi protiv pandemije kovida-19.

Odlikovanje predsjednice Srpske veliko je priznanje za cijeli zdravstveni sistem čije su ustanove prepoznate kao neko ko je dao maksimum kada je riječ o zbrinjavanju građana u vrijeme pandemije.

- Ono o čemu smo govorili na početku, o čemu smo govorili u toku prošle godine, o čemu smo govorili do sada, to je uvijek jedna solidarnost, jedan kolektivitet kada su u pitanju krizne situacije, samo na taj način, zajednički, kroz odgovarajuću koordinaciju i odgovarajući komunikaciju zajedno možemo da damo najbolji odgovor - rekao je Šeranić.

Nije bilo lako odgovoriti na izazove, teškoće su se u hodu rješavale, a zdravstveni radnici, heroji današnjice, nesebično i požrtvovano su radili.

- Radili smo neprekidno. Bez korišćenja godišnjih odmora, bez odlaska na bilo kakvo plaćeno odsustvo. Јednostavno smo radili danonoćno i pokušavamo koliko toliko da ovim problemom sa kojim smo se susreli, epidemijom, to jest pandemijom kovid 19 nađemo rješenje za dobrobit svih nas - istakla je TSnežana Đurović direktorka Doma zdravlja Višegrad.

Uz zahvalnost predsjednici Srpske, resornom ministru i Vladi dobitnici odlikovanja jasno poručuju da opuštanja nema. Dobijeno priznanje za dosadašnji, ujedno je obaveza i podstrek za još bolji budući rad.

- Zaista je ovaj čin koji je predsjednica dala za nas je veliki i puno znači. To će za radnike puno značiti. To je njima podsticaj za dalji rad. Јedna ovako lijepa nagrada, lijep gest koji će reći hajde da još više i još bolje, tako da ćemo zaista i mi to cijeniti - naveo je Ivan Šarac direktor Doma zdravlja Pale.

Uz očuvanje zdravstvenog sistema i pružanje odgovarajuće zdravstvene njege, jedan od izazova bio je i finansijska održivost zdravstvenih ustanova što se uspjelo uz pomoć dodatnih izdvajanja Vlade Srpske od 52 miliona maraka i dodatni angažman Fonda zdravstvenog osiguranja. Na tekućoj likividnosti će se i dalje raditi, a tu su i novi izazovi….

- Što se tiče same dalje organizacije naravno izazov sistemski sljedeći je sama vakcinacija, organizacije vakcinacije stanovništva u Republici Srpskoj i svih onih preporučenih kategorija koje se nalaze u tom segmentu, tako da će to biti svakako u toku ove godine realizovano, ali kroz jednu stabilnu epidemiološku situaciju mislim da će biti kud i kamo to sve lakše organizovati u tom narednom periodu - naveo je Šeranić.

Odlikovanja u Istočnom Sarajevu uručena su danas za 25 domova zdravlja od Zvornika do Trebinja, dok su ranije u Banjaluci uručena za njih 30.